IZJAVA Džareda Izraela, publiciste i izdavača iz SAD, kako je značajnu ulogu u etiketiranju Srba genocidnim zbog Srebrenice, odigrao Vatikan, izazvala je burne reakcije nekolicine publicista, boraca za ljudska prava i novinara iz Bosne i Hercegovine. Desetoro potpisnika saopštenja, od kojih polovina živi u inostranstvu, tražilo je od Univerziteta Harvard da se ogradi i osudi svog bivšeg studenta Džareda Izraela. Isti zahtev poslala je britanska akademska NVO posvećena sećanju na Srebrenicu.

PROČITAJTE JOŠ - DžARED IZRAEL O "SLUČAJU RAČAK": Srbi su žrtve sramne zavere sa leševima

Odgovarajući na optužbe, Izrael kaže da se ne plaši napada, a svoju ogromnu dokumentaciju sprema da objavi, uveren da su optužbe protiv Srba posledica ne neoborivih dokaza, već, pre svega, medijske hajke.

PROČITAJTE JOŠ - PRIČA O MASAKRU U DVORU: Pogledajte film koji je cenzurisan po nalogu Hrvatske (VIDEO)

Naime, na međunarodnom naučnom skupu u Banjaluci "Srebrenica, stvarnost i manipulacije", pre četiri dana, Izrael je objasnio da se iza optužbi Srba za genocid zapravo krije namera da se zaboravi jasenovački genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu, koji su počinile ustaše i NDH. Zbog toga su neistomišljenici poslali pismo Lorencu Bekou, direktoru Univerziteta Harvard.

- Užasnuti smo višegodišnjim sramnim angažmanom vašeg diplomca gospodina Džareda Izraela, na strani zločina i optuženih ratnih zločinaca iz vremena agresije na našu domovinu, Republiku BiH - navodi se u pismu. - Poslednja u nizu njegovih nečasnih radnji koja je prelila čašu je nedavna izjava, u kojoj je negirao, presuđeni, od strane dva međunarodna suda, genocid u Srebrenici.

Pored ostalog, desetočlana grupa smatra da je Izrael naneo i da nanosi i dalje neprocenjivu štetu Univeriztetu Harvard, tražeći da Harvard javno osudi Džareda Izraela i ogradi se, kako je napisano, od njegovih sramnih i nečasnih radnji i izjava.

- Stvarni krivci postaju histerični - komentariše za "Novosti" Džared Izrael napade na njega posle skupa u Banjaluci, gde je govorio o montiranim optužbama protiv Srba za zločine u Srebrenici. - Ovo su napadi kojima bi želeli da ospore to što sam nakon osam godina istraživanja iskaza svedoka utvrdio mnoge kontradiktornosti i laži.

AKO ME NAPADNU, BORIĆU SE! ZAHTEVE iz pisma "građana BiH", kao i napada britanske akademske NVO posvećene sećanju na Srebrenicu, oba adresirana na univerzitet Harvard koji je Džared završio, on vidi kao pokušaj da bude izopšten. Harvard, koji se, kako objašnjava, na takve korake odlučuje u drastičnim slučajevima krivičnih dela se nije oglasio, ali ukoliko bi preduzeo akciju protiv njega, on bi, kaže, žestoko uzvratio. On ističe da nikada nije ni istupao u ime Harvarda, pa je suvišan zahtev da se njegov bivši univerzitet od njegovih tvrdnji ograđuje.

Naš sagovornik kao primer iznosi svedočenja predsednice Udruženja majki Srebrenice Munire Subašić:

- Osim što tvrdi da je Milošević živ, pošto su ga zajednički spasli CIA i Rusi, na jednom suđenju je svedočila da je izbegla u Srebrenicu 1992. godine, drugi put - 1993. Jednom je rekla da je bežala bosa, drugi put kamionom... I sada, u napadima na mene, ponavljaju se kontradiktornosti. Jedni mi osporavaju kompetenciju, dok drugi traže da se Harvard ogradi od svog bivšeg studenta.

Tvrdnje Izraela, koje su naljutile tvorce pisma su da je u neposrednoj optužbi nakon događaja u Srebrenici odlučujuću ulogu u propagandi genocida i bombadovanja Republike Srpske imao bliski prijatelj pape Vojtile i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Tadeuš Mazovjecki. Kako je rekao, Vatikan je usmeravao optužbe na Srbe za genocid nad Hrvatima i muslimanima, i bio pokrovitelj neoustaške Hrvatske, kako bi se zaboravio jasenovački genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu, koji su počinile ustaše i NDH.

PRAVI GENOCID

KAKO je Izrael objasnio, Srebrenicom pokušava da se zameni Jasenovac na način da se kaže "ustaše su bile loše, ali, evo, vidite da su Srbi mnogo gori", što je, kaže, nedopustivo. Kako je rekao, tvrdnje da je u Srebrenici počinjen najveći genocid posle Drugog svetskog rata nisu tačne, jer je pravi genocid, u kojem je ubijeno oko 2.000, a proterano 250.000 Srba, počinjen u Republici Srpskoj Krajini tokom akcije "Oluja".