HRABROST, humanost i spremnost da se sopstvena bezbednost podredi opštem dobru, prve su asocijacije na pomen poziva vatrogasaca- -spasilaca.

Doskora pravno neregulisana, dobrovoljna vatrogasna društva dopunska su snaga u zaštiti od požara i u slučaju vanrednih situacija. Osnovne potrebe dosad su finansirali mahom donacijama privrednih društava i pružanjem usluga, poput kontrolisanja i servisiranja protivpožarnih aparata. Prema Zakonu o dobrovoljnom vatrogastvu, koji je stupio na snagu u novembru prošle godine i prvi put uredio status pripadnika volonterskih društava, jedinice lokalne samouprave delom će iz budžeta finansirati aktivna udruženja od javnog interesa.

Pročitajte još: Vatru gase bušnim crevom

- Među rešenjima, koja predstavljaju pomak, jeste i to da će pripadnik dobrovoljne vatrogasne jedinice koji prilikom angažovanja oboli ili se povredi, imati prava iz zdravstvenog, penzijskog i invalidskog osiguranja, pod uslovima utvrđenim za profesionalne vatrogasce - priča, za "Novosti", Marko Gigov, komandir operativne jedinice Dobrovoljnog vatrogasno- -spasilačkog društva "Mladenovac" iz Beograda, koje broji oko 50 članova.

KAO PROFESIONALCI

Intervencije dobrovoljnih vatrogasnih društava ne razlikuju se od onih koje preduzimaju profesionalci, s tim što njihovi pripadnici dežurstva moraju da usklađuju sa primarnim poslom. Pre ili posle smene, kao i vikendom, porukom obaveštavaju komandira da su na raspolaganju, te u stanju pripravnosti čekaju eventualni poziv.