Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić uputio je podovom smrti Mirjane Marković izjavu saučešća porodici Milošević.

U telegramu je poručio da je SPS spremna da u dogovoru s porodicom i Udruženjem Sloboda pruži pomoć u organizovanju sahrane.

Mirjana Marković umrla je u 77. godini u bolnici u Sočiju. Rusija joj je 2010. godine pružila azil, pošto je bila u bekstvu od pravosudnih organa Srbije, a koji su za njom raspisali poternicu u okviru istrage za zloupotrebe sa dodelom državnih stanova.

VULIN O SMRTI MIRE MARKOVIĆ

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da iskreno žali zbog smrti profesorke Mirjane Marković, posebno zbog toga što "svoje poslednje godine nije provela u Srbiji i Požarevcu, koji je mnogo volela".

"Nadam se da će naći mir koji su joj ljudi uskratili", izjavio je Vulin povodom smrti nekadašnje predsednice JUL-a.

Mirjana Marković umrla je u 77. godini u Rusiji, koja joj je 2010. godine pružila azil, pošto je bila u bekstvu od pravosudnih organa Srbije, a koji su za njom raspisali poternicu u okviru istrage za zloupotrebe sa dodelom državnih stanova.

PROČITAJTE I: EKSKLUZIVNO: Dobio sam poruku od Marka, on i Marija sigurno neće dozvoliti da im majka bude sahranjena u Srbiji!

HADžI DRAGAN ANTIĆ - NE MOGU DA VERUJEM DA JE PREMINULA

Dubiko sam ganut tragedijom. Mira Marković je bila supruga mog velikog prijatelja. Još ne mogu da verujem da je preminula. Nisam se čuo sa njom od operacije. Mnogo je pisala posle odlaska iz zemlje. Mnoge od tih knjiga sam posle 5. Oktobra objavio, aostalo je još nekoliko rukopisa. Marko i Marija će odlučiti o njihovom štampanju.Želim još da izrazim saučešćenjenoj deci i u ovom trenutku se ne govori ništa više.

Mira Marković/ Foto EPA


MILUTIN MRKONjIĆ - ŽENA HEROJ I TRAGIČNA LIČNOST

Umrla je velika Mira Marković, izvanredan profesor, izvanredan pedagog, supruga našeg predsednika Slobodana Miloševića. Umrla je u izgnanstvu, daleko od svoje zemlje, mada je njena želja bila dase vrati u Srbiju i da ovde nastavi svoj život. Nažalost to nije dočekala. Nadam se da će vlast stvoriti usloveda njena deca sahrane svoju majku u njenoj zemlji. Naravno, pod uslovom da je to bila njena želja. Nisam čuo Marka i Mariju i ne znam ništa o tome.Mira je bila izvanredan prijatelj, sjajna žena, velika drugarica, pratila je Slobodana do kraja njegovog života. Bila je žena heroj i tragična ličnost ovog našeg vremena.


PROČITAJTE I: POSLEDNjI INTERVJU MIRE MARKOVIĆ ZA “NOVOSTI”: Neokolonijalni arbitri su ukinuli Jugoslaviju


MILOVAN BOJIĆ - NE VIDIM PREPREKU DA BUDE SAHRANjENA U SRBIJI

MiraMarković je bila univerzitetski profesor, intelektualac, moj drug i sa njom me vezuju najlepše uspomene, potpuno iskren i drugarski odnos. Osoba koja je spadala u red viskokvalitetnih ljudi. U jednom periodu naše istorije, uz svoga supruga Slobodana Miloševića, bila je na strani otpora globalizmu, hegemoniji i uticaju jedne sile na svet. Bila je potpora globalizmu i svega onoga što je usledilo a čije posledice i danas osećamo. Mislim da bi bio osnovni red i ne vidim nikakvu prepreku da bude sahranjena u Srbiji, s obzirom da je i grobnica gde Slobodan počiva u Požarevcu. Koliko se sećamu dvorištu postoji grobno mesto, čak mislim da na njemu piše Mira Marković.Samo treba ukucati godine rođenja i smrti.To bi, po mom mišljenju, bilo očekivano i prirodno. Nemam kontakt sa njenom porodicom, ali bilo bi logično da se tako desi.