ŽITELjI Stare planine i konkretno Toplog dola, podno navjišeg staroplaninskog vrha Midžor, braniće reku od svih i od svakog i svako ko želi da gradi MHE, ovde nije dobrodošao. Reku neće dati , kako su rekli "alavim i nezasitim investitorima", a svako ko želi da kupi stada ovaca, goveda , bilo koju drugu stoku , i da je čuva na staroplaninskim i tolodolskim suvatima da gradi vodenice potočare, je dobrodošao.


Ovo bi u najkraćem bila poruka sa velikog narodnog zboga u Toplom dolu, koji je bio stecište srpskih ekologa, zaljubljenika u prirodu i ostalih koji su se nasred sela okupili i poručili svim vlastima da od odbrane reke neće nipošto odustati i da će ležati pred bagerima i buldožerima, koji bi ovde počeli da grede mnini centralu.


Pročitajte još: "Ne" centralama na Staroj planini


- Nemamo puteve, nemamo kvalitetnu struju, nemamo telefon ni vezu sa svetom, ostalo je tridesetak dotrajalikh duša, kojima je reka sve. Ukoliko je smeste u cevi, neće ništa biti ni od staočarstva, a nas će pre vremena u grob oterati. Branićemo reku do poslednjeg i neka se već jednom vlasti urazume da nećemo dopistiti izgradnju ni jedne mini centrale. Onaj ko želi da se bavi biznisom i turizmom, evo mu planine pa nek kupuje stoku. Od toga bi korist imala i država i svi, a sa centralama samo pojedinici. Neće nam u reku ući ni na prevaru jer smo organizovali danonoćna dežurstva i reagujemo na svaki kamion i svako vozilo koje se ovde pojavi - ogorčen je Božidar Cvetković, predsednik MZ u najudaljenijem pirotskom selu.Topli do: Ne daju reku u cevi - Foto: V. Ćirić


On veruje da je cilj mnogim vlastima u proteklim decenijama bio da se narodu ovde ogadi život, da beži i da onda jednog dana ovde kraj svojih MHE zagospodare imućni i alavi.


Na skup u Toplom dolu , koji je osim udruženja "Odrbanimo reke Stare planine (ORSP), organizovao i savet 39 mesnih zajednica Stare planine, su došli i sabroci protiv MHE iz ostatka Srbije,. bilo ih je iz Paraćina, Jagodine, Užica, Ivanjice, Niša, Knjaževca., gradova Krajine...Predsednik MZ Topli do Božidar Cvetković - Foto: V. Ćirić


Pročitajte još: Trivan: Nema izgradnje mini hidrocentrala na Staroj planini


Nebojša Ilić, predsednik pomejnutog Saveta, kaže da se borba za očuvanje reka i potoka ovog kraja vodi 4 decenije i da će trajato još dugo. -Ovim ljusdima ovdceje je osrtala samo reka. Ako im bahati i nezasiti investitori9 i nju otmu, neće bioti ničeg-rekao je Ilić.


Jedan od govornika Dušan Mitić - Foto: V. ĆirićPredsednik ORSO Aleksandar Jovanivić Ćuta, da je borbom za srtaroplaninske reke u psoeldnje tri godine zaustavljena izgradnja nekoliko ovakvih objekata i da će se nastaviti borba protiv izgradnje MHE u celoj Srbiji.


Nadležnima koji izdaju dozvole poručio je da će reke ipak slobodno da teku i da je priča oko MHE ušla u pravnu fazu. Preduzimljivi neka se bave čime god hoće, samo reke ne smeju da diraju - zaključio je Jovanović, dodajući da je samo na Toploldolskoj i Zaksovačkoj reci predviđena izgradnja 18 MHE. Reke ne pripadaju ni bivšim ni sadašnjim ni budućim političarima, već pripadaju našoj deci i budućnosti. Ako ne bude njih ovde neće biti života - poručio je Dušan Mitić, jedan od desetak govornika, na protestu u Toplom dolu, gde se nekada pravio prvoklasni kačkavalj.