RUMUNIJA je druga po redu zemlja u kojoj živi srpska nacionalna manjina, posle Makedonije, u kojoj je zakonom regulisano da Dan Svetog Save postane državni praznik. Inicijativu da naša manjina dobije svoj zvanični praznik podneo je poslanik srpske manjine u parlamentu Rumunije Slavoljub Adnađ.

- Usvojeni zakon predviđa da Dan Svetog Save mogu da finansiraju centralne i lokalne vlasti, institucije pod njihovom podređenošću ili koordinacijom, civilna društva, kao i fizička i pravna lica, organizovanjem ili učešćem u programima i kulturnim, obrazovnim, umetničkim, društvenim ili naučnim manifestacijama posvećenim promociji srpske manjine u Rumuniji - objašnjava Adnađ za "Novosti".

On dodaje da je usvajanje zakona važno za srpsku zajednicu, ne samo zato što je Sveti Sava centralna ličnost srpske istorije, kulture, duhovnosti i Srpske pravoslavne crkve, već i zato što se ovo dešava u trenutku obeležavanja 800 godina od sticanja autokefalnosti SPC, koju je diplomatskim naporima izdejstvovao upravo Sveti Sava.

- On je bio ličnost koja je Srbima dala duh i moć, određujući opstanak SPC i Srba kao naroda - kaže Adnađ, i dodaje da će zakon pomoći da se očuva i unapredi kultura Srba u Rumuniji, i promoviše imidž ove zemlje koja daje podršku kulturnoj raznolikosti i dobrom suživotu.

PROČITAJTE JOŠ - Sveti Sava u stihovima

Pre Rumunije, Makedonija je, pre desetak godina, takođe zakonom ozvaničila Savindan kao državni praznik.

- Svaka nacionalna manjina u Makedoniji ima pravo da izabere jedan dan za svoj praznik. Naša je izabrala Svetog Savu, 27. januara. Centralna proslava organizuje se u Nacionalnom pozorištu, u prisustvu makedonskog premijera i državnog vrha, a prisustvuju joj i visoki predstavnici Srbije. Taj dan je za makedonske Srbe neradan - objašnjava Aleksandar Čotrić, predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

OBELEŽAVA SE RADNO

KADA novi zakon bude objavljen u rumunskom službenom listu, srpska manjina moći će da traži ovaj dan kao neradan. U Srbiji je Sveti Sava jedan od pet državnih praznika koji se obeležavaju radno, a slavi se i kao školska slava.