U okviru akcije "Dan otvorenih vrata zdravstvenih ustanova", koju je danas, na Svetski dan zdravlja, organizovalo Ministarstvo zdravlja, ukupno 17.722 građana obavilo je preventivni pregled. U više od 150 zdravstvenih ustanova, i pacijenti koji nemaju knjižicu i osiguranje mogli su da urade ORL i kardiološke preglede, izmere krvni pritisak, urade EKG, kao i da provere nivo šećera u krvi.

U gotovo svim ambulantama i bolnicama u kojima su se obavljali preventivni pregledi gužve su bile tokom čitavog dana.

- Inače moram da zakazujem, pa da za mesec-dva, za neke preglede i duže, dođem kod lekara, sad mi je prilika da uradim sve odjednom - objašnjava jedna Beograđanka zašto je juče došla na pregled. - I danas je velika navala, ali sam izdvojila dan za to.

U one zdravstvene ustanove u kojima nije bilo moguće dobiti sve ove nalaze građani su došli po lekarski savet. Mnogi su iskoristili mogućnost da pitaju lekare o propisanoj terapiji, a drugi da se posavetuju kako da očuvaju svoje zdravlje. A mnogi su baš na ovakvim pregledima na vreme otkrili maligne bolesti.

- Najveće interesovanje bilo je za preglede kardiologa, ultrazvučni pregled abdomena i oftalmološke preglede - kaže Milan Todorović, direktor Opšte bolnice u Loznici.

PROČITAJTE I:Ponovo besplatni pregledi

"Izuzetan odziv građana, kao i tokom svih dosadašnjih akcija preventivnih pregleda, tokom kojih je blizu 270.000 građana obavilo pregled, najbolja je potvrda unapređenja javne svesti o značaju prevencije kao najbolje mere za očuvanje zdravlja", navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva zdravlja.

PRIMARNA ZAŠTITA

SVETSKI dan zdravlja tradicionalno se obeležava u svim zemljama članicama Svetske zdravstvene organizacije, a ove godine je posvećen primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Sistem zdravstvene zaštite Srbije obezbeđuje zdravstvenu zaštitu građana kroz mrežu koju čini više od 350 zdravstvenih ustanova, i to 158 domova zdravlja, oko 40 opštih bolnica i više od 100 instituta i klinika.