U 156 zdravstvenih ustanova u Srbiji, u nedelju, od osam do 16 sati, biće organizovani besplatni preventivni pregledi. Ovo je 13. akcija kojom Ministarstvo zdravlja pokušava da podigne svest građana o značaju preventivncije, kao najbolje mere za očuvanje zdravlja. Prvi put se organizuje pod nazivom "Dan otvorenih vrata", jer će u ustanovama gde ne bude organizovanih pregleda građanima biti omogućeno da razgovaraju sa lekarima o merama zaštite zdravlja, da se konsultuju o zdravstvenim tegobama i mogućim terapijama.

Ovoga puta, svi građani, uključujući i one bez zdravstvenog osiguranja, moći će da obave ORL i kardiološke preglede, odnosno da izmere krvni pritisak i urade EKG, i da provere nivo šećera u krvi.

Prevencija i rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti ostaju i tokom ove akcije u fokusu Ministarstva zdravlja, jer su kardiovaskularne bolesti najmasovniji ubica u Srbije, i zavode se kao razlog smrti u čak 57 odsto svih smrtnih ishoda. To znači da svakog sata šest osoba u Srbiji umre od bolesti srca i krvnih sudova.

Pročitajte još: Besplatno pregledano više od 180.000 ljudi

Stav Ministarstva je da bi morali da se pojačaju i prevencija i kontrola šećerne bolesti. Jer, od dijabetesa u Srbiji "zvanično" boluje gotovo pola miliona ljudi, a pretpostavlja se da bar još 250.000 ima ovu bolest, ali to ne zna.

- U prethodnih 12 akcija preventivnih pregleda, gotovo 250.000 građana obavilo je preglede, a od tog broja nekoliko hiljada ih je upućeno na dalju dijagnostiku kažu u Ministarstvu zdravlja. - Pozivamo sve da iskoriste ovu mogućnost i obave preventivne preglede.

I DALjE BEZ ZAKAZIVANjA

U MINISTARSTVU zdravlja kažu da će ovakve akcije biti nastavljene, jer veliki odziv građana u prethodnim akcijama opravdava organizovanje besplatnih preventivnih pregleda. Uz činjenicu da je građanima lakše da na ovaj način obave kontrolne preglede, bez zakazivanja i vikendom, kada ne rade, rano otkrivanje bolesti povećava šanse za njeno izlečenje ili bar bolju kontrolu.