ZA Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici građani Rusije prikupili su tonu lekova, koji su u Srbiji dopremljeni avionom i od 26. marta su u postupku carinjenja. Lekovi su prikupljeni prema spisku potreba koje je napravio ZC u Kosovskoj Mitrovici.

Jevgenij Primakov, predstavnik Ruske humanitarne misije i poslanik ruske Dume, rekao je da se nada da će pošiljka vrlo brzo stići u srpsku pokrajinu.

- U pošiljci je ono što nedostaje Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, čija su skladišta lekova ispražnjena, kao i rafovi apoteka - rekao je Primakov. - Ta bolnica je jedinstvena, jer pomaže svim ljudima.

Primakov je osudio takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i rekao da izgleda da su "pritisci iz Vašingtona i Brisela na Prištinu nedovoljni i neiskreni".


PROČITAJTE I: POMOĆ ZLATA VREDNA: Građani Rusije šalju tonu lekova na Kosmet


- Dužnost je Ruske humanitarne misije upravo da pomaže ljudima koji su lišeni osnovnih ljudskih prava - rekao je Primakov. - Do sada je ova humanitarna organizacija u centralnoj Srbiji i na KiM uručila pomoć vrednu oko pola miliona evra, renovirali smo vrtiće, obezbedili ambulantna vozila... Tu smo uvek kad treba.

Ista organizacija, rekao je Primakov, planira da opremi školu u Zubinom Potoku, kao i da na školu ili bolnicu u Raškoj postavi solarne ploče.