Dalibor Jevtić potpredsednik tzv. kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci na sastanku sa Emanuelom Berardom zamenikom šefa misije za Balkan i Evropu Ministarstva spoljnih poslova Francuske, saglasili su se da je dijalog osnovni način rešavanja problema na Kosovu.

Naime, kako se navodi u saopštenju za javnost Jevtićevog kabineta Berard, koji je inače zadužen da prati proces dijaloga između Beograda i Prištine, boravi na Kosovu kako bi se u razgovoru sa relevantnim zvaničnicima upoznao sa trenutnom situacijiom na Kosovu.

- Svesni smo činjenice da problemi koji danas opterećuju dva naroda na Kosovu nisu nimalo jednostavni ali to ne znači da njihovo rešenje treba tražiti na neke druge načine a da to nije dijalog. Iskreno mislim da sve probleme koje imamo moramo rešavati jedino i isključivo dijalogom kako bi i Srbi i Albanci na Kosovu živeli bolje i kako život ne bi bio dodatno otežan- kazao je ministar Jevtić tokom sastanka.

On je istakao da Kosovo mora biti mesto na kome će svi nevećinski narodi imati ista prava jer se jedino na taj način gradi bolja budućnost i napomenuto da je nedostatak poverenja jedan od osnovnih problema na čijem se rešenju mora intenzivno raditi. I francuski zvaničnik Emanuel Berard je istakao da je veoma loše kada dijalog ne postoji i da to znači da se potojeći problemi dodatno ukrupnjavaju, što svakako treba izbeći.

Pročitajte još - Dalibor Jevtić razgovarao u Pentagonu o situaciji na KiM

Istovremeno, na sastanku je bilo još i reči i o povratku a ministar Jevtić je gospodinu Berardu predočio sve probleme na koje Ministarstvo za zajednice i povratak i on lično nailazi tokom ovog kompleksnog i nimalo lakog procesa, istakavši da je jedan od većih uzurpirana imovina.

- Mi se često trudimo da mogućnostima koje imamo obezbedimo da povratak raseljenih na svoja ognjišta i nakon toliko godina bude bolji ali okolnosti nam ne idu u susret jer sam mišljenja da ne može samo Ministarstvo za zajednice i povratak raditi na ovome već se na ozbiljan način u rešavanje ovog problema moraju uključiti i ostale institucije- rekao je Jevtić na sastanku sa francuskim zvaničnikom.