PORUKAMA da se žrtve NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine nikada neće zaboraviti i odavanjem pošte svima onima koji su tada izgubili život, danas je širom zemlje obeleženo dve decenije od početka vojne intervencije izvedene bez dozvole Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je trajala 78 dana.

Centralna državna ceremonija, kojoj su prisustvovali predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ambasadori Rusije, Kine i drugih prijateljskih zemalja, održana je večeras, na Trgu kralja Milana u Nišu.

Posle intoniranja himne "Bože pravde" i odavanja pošte minutom ćutanja svim nastradalima u NATO agresiji kod spomen-obeležja "Glasnik sa Straževice", na brdu na kom je na današnji dan pala prva bomba u Beogradu, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da ništa nije važnije od slobode i da ništa nije skuplje od života što može da se da.

- Dve porodice videle su šta su Vladimir i Vlastimir žrtvovali za svoju zemlju da bismo mi danas bili slobodni. Ovde smo uvek dužni da dođemo, da bismo se setili svih koji su dali svoje živote da bi Srbija bila slobodna, i da nikada ne zaboravimo njihovu žrtvu. Hoćemo da više nikada ne ratujemo, ali da bi to bilo tako, ne smemo da zaboravimo one koji su u trenutku kada je Srbija bila napadnuta, kada su ubijana njena deca, stali u odbranu svoje zemlje i za nju se borili - rekao je Stefanović.

Vence na ovo spomen-obeležje položile su porodice pripadnika Vojske SRJ Vlastimira Lazarevića i Vladimira Vujovića, kao i ministar energetike Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i mnogi građani.

PROČITAJTE I:OBELEŽENA GODIŠNjICA NATO AGRESIJE NA SEVERU KOSMETA: Oprostiti možemo, a zaboraviti nikako (FOTO)


- Politika ponekad može da nam donese stvari koje su nerazumne, kao što je bila i NATO agresija, i zato mi, kao državni vrh, imamo obavezu da na odgovoran način vodimo Srbiju i da nikada više ne dođemo u situaciju da nam se tako nešto ponovi - naveo je Antić, dodavši da kao država i društvo imamo obavezu da se s posebnim poštovanjem i pijetetom sećamo svih žrtava i da brinemo o njihovim porodicama.

Straževica


Ministar Stefanović je kasnije položio venac i u holu zgrade Policijske uprave u Nišu poginulim policijskim službenicima, rekavši da su pripadnici policije tokom NATO agresije bili jedan od ključnih oslonaca naše zemlje, da je 1999. godine njih 165 dalo život za slobodu zemlje i da ih ni kolege ni Srbija ne smeju zaboraviti.

PROČITAJTE I:Venci i sveće u Moskvi za stradale u agresiji NATO na SRJ (FOTO)

Dvadeset godina od bombardovanja obeležila je i Komanda ratnog vazduhoplovstva i PVO ispred svoje zgrade u Zemunu. Komandant ratnog vazduhoplovstva general-major Duško Žarković rekao je da je agresorski čin započelo 19 zemalja NATO protiv države slobodarske tradicije, osnivača i članice UN, što je bio presedan u savremenim međunarodnim odnosima i istoriji savremenog ratovanja.

PRAŠTAMO, ALI PAMTIMO - NAROD smo koji prašta, ali ne zaboravlja - poručio je danas zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović, koji je položio vence na spomen-obeležja palim borcima u Zvečanu, kao i u mestu Žerovnica na KiM. Jović je prethodno razgovarao sa porodicama nastradalih u NATO agresiji i od ruku albanskih terorista. Gradonačelnik Zvečana u ostavci Vučina Janković izrazio je zahvalnost svima koji su se borili i dali živote za svoju zemlju, rekavši da je na svima da se trudimo da ta žrtva ne bude uzaludna.

- Agresor nije birao sredstva za postizanje svog cilja. Kasetne bombe, municija sa osiromašenim uranijumom, bombardovanje delova grada sa civilnim stanovništvom, energetskih i telekomunikacionih sistema, pa čak i bolnica i škola, njihova su jasna poruka. Meta nisu bili samo vojska i njeni resursi, meta je bio naš narod - istakao je Žarković.

Kako je naveo, to se vidi iz činjenice da je nastradalo više civila nego vojnika, dok su se nevine žrtve, bez trunke srama, nazivale kolateralnom štetom.

- U agresiji je život izgubilo 3.500, a ranjeno više od 12.500 ljudi. Za 78 dana poginulo je 2.500 civila, među njima 89 dece, i 1.031 pripadnik vojske i policije. Srbija se suočila sa mnogo jačim i nadmoćnijim neprijateljem, koji je za 78 dana bacio više od 6.000 ubojitih sredstva. Iako daleko slabije opremljeni, umešnim komandovanjem, uz veliku hrabrost, branili smo svoju zemlju svim raspoloživim sredstvima. U tom poduhvatu, 41 pripadnik ratnog vazduhoplovstva dao je svoj život za otadžbinu. Zato će njihova neizmerna hrabrost zauvek biti u našim sećanjima - poručio je komandant ratnog vazduhoplovstva.

U znak sećanja na poginule pripadnike MUP, državni sekretar Milosav Miličković položio je venac na spomen-ploču u Ulici kneza Miloša u Beogradu.

Foto G. Šljivić

Dvadeseta godišnjica zločinačke agresije na Srbiju obeležena je i u Kraljevu parastosom borcima poginulim u ratovima od 1991. do 1999. godine iz kraljevačkog kraja. Članovi porodica, prijatelji, predstavnici lokalne samouprave, vojske, policije i boračkih udruženja položili su vence kraj spomen-ploče sa 86 imena poginulih Kraljevčana, od kojih je njih 77 život izgubilo na Kosmetu. Godišnjica početka bombardovanja obeležena je i u kasarni "Jovan Kursula" u obližnjem Jarčujaku, kao i u kasarni u Ribnici, gde se u spomen-sobi Druge brigade Kopnene vojske čuva sećanje na poginule pripadnike Vojske Srbije. Tokom 78 dana, Kraljevo je 54 dana bilo meta vazdušnih napada, u kojima je teže ili lakše povređeno 37 civila i uništeno ili oštećeno 1.750 vojnih i civilnih objekata. Najčešće su bombardovani vojni aerodrom u Lađevcima, kasarna u Jarčujaku, kao i vojni i civilni objekti u Bogutovcu, Vitanovcu, Samaili, Ratini, Mrsaću, Cvetkama...