Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević danas je potpisao Memorandum o saradnji sa Međunarodnim centrom za očuvanje i istraživanje kulturno-istorijskog nasleđa Istočne Evrope "Memorijal", kako bi se unapredila organizacija godišnjih šetnji prilikom obeležavanja važnih istorijskih datuma, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Đorđević je rekao da su istorija Srbije i Rusije tesno povezane i da to ne sme nikada da se zaboravi, već treba da se prenosi na buduće generacije.

"Srbija i Rusija su bratske zemlje koje imaju odličnu saradnju i kontinuirani dijalog na svim nivoima, a o tome svedoči više od 180 godina dobrih diplomatskih odnosa. Učešće ruskih trupa i veliki broj položenih života za vreme Drugog svetskog rata Srbija nikada neće zaboraviti", kazao je ministar.

Pročitajte još - Đorđević: 30 miliona za unapređenje rada SES-a


On je naveo da je Memorandumom stavljen poseban akcenat na organizaciju manifestacije "Besmrtni puk", a time će se, po njegovim rečima, unaprediti učestvovanje u aktivnostima koje su povezane sa istorijskim događajima Srbije i Rusije.

"Potpisivanjem ovog Memoranduma želimo da dodatno afirmišemo principe rodoljublja, antifašizma, razumevanja i saradnje i da pokažemo visoki stepen društvene odgovornosti istovremeno čuvajući sećanje na stradale tokom svih oružanih sukoba i obezbeđujući dostojanstveno mesto u društvu za njihove potomke", rekao je Đorđević.