SVA bošnjačka deca nastavu će pohađati na bosanskom jeziku. Od ove godine više neće biti anketiranja roditelja, deca će se upisivati po automatizmu, na osnovu maternjeg jezika svojih roditelja.

Ovo je u Novom Pazaru najavio predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Džudžo, tvrdeći da za to imaju saglasnost Ministarstva prosvete i direktora sandžačkih obrazovnih institucija.


PROČITAJTE JOŠ: SPORNA PRESUDA: Smeta im srpski za katedrom

u Ministarstvu prosvete, međutim, kažu da nisu dali nikakvu pisanu saglasnost. I u školama u Novom Pazaru su neobavešteni, i tvrde da nikakvu informaciju zvanično nisu dobili, niti od BNV, niti od Ministarstva prosvete. Kažu, to bi bila velika promena i ne može da se izvede preko noći, zato što bi značila da treba da se poveća broj nastavnika koji bi predavali na bosanskom, a smanji broj predavača na srpskom jeziku. Jer sada veliki broj bošnjačke dece uči na srpskom. Ovu Džudžovu najavu tumače kao vid pritiska na državu, ali i kao metod prisile za roditelje koji ne žele da im deca uče na manjinskom jeziku.

Lingvisti kritikuju ovu odluku BNV i pojašnjavaju da je bosanski jezik različit od srpskog samo na simboličkoj ravni.

- Problem su neki političari koji traže posla tamo gde ga nema i tako prave štetu onima koje navodno predstavljaju - kaže, za "Novosti", dr Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU. - Takođe, i država bi trebalo da odredi granice dokle političari mogu da se mešaju u neka pitanja.

Esad Džudžo / Foto N. Fifić

Poseban problem je, smatra Tanasić, to što roditelji bošnjačke dece neće ubuduće biti anketirani da li žele da njihovo dete nastavu pohađa na srpskom ili bosanskom.

- To zadire u pitanje osnovnih ljudskih prava - uveren je Tanasić. - Valjda roditelji najbolje znaju šta je potrebno njihovoj deci. Takođe, roditelji znaju da mogu da naprave problem deci u nastavku školovanja i traženju posla u državi u kojoj žive.

Naš sagovornik podseća da nigde u Evropi nije moguće da neko ko se isključi iz školovanja na jeziku države u kojoj živi, kasnije traži posao u toj državi.

- Treba sve ostaviti kako je bilo do sada, a ne da o tome odlučuju jedan ili dva čoveka radi sticanja političkih poena, pogotovu kada je reč o oblastima o kojima ne znaju ništa. Političari iz reda manjina često žele da disciplinuju svoje zajednice i time im samo nanose štetu - uveren je Tanasić.


PROČITAJTE JOŠ: KOMENTAR: Mađarski

ŽELE VIŠE UČENIKA

ESAD Džudžo kaže da je plan da se u naredne dve godine uskladi pohađanje nastave na bosanskom i srpskom jeziku sa nacionalnom strukturom u ovom regionu gde živi 64,2 odsto Bošnjaka - istakao je Džudžo, naglasivši da nastavu na bosanskom trenutno pohađa 17.500 učenika u 40 obrazovnih ustanova i institucija.