Direktor policije Vladimir Rebić i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio potpisali su u petak na svečanosti, povodom godišnjice osnivanja Odeljenja za borbu protiv korupcije, Sporazum o donaciji kojim je ovom Odeljenju donirano 45 kompjutera sa pratećom opremom, kao i finansiranje obuka.

„Drago mi je da su članice Evropske Unije i Misija OEBS-a prepoznali snažnu borbu Srbije u obračunu sa svim vidovima korupcije, kao i posvećenost i odlučnost Ministarstva unutrašnjih poslova u toj borbi“ naglasio je direktor.

Rebić se zahvalio Misiji OEBS-a na podršci koju pruža MUP-u u reformi i unapređenju rada policije, Vladi Italije na donaciji od 60.000 evra i Ambasadi Norveške na finansiranju obuka, stoji u saopštenju policije.

On je podsetio da su MUP i OEBS krajem 2017. godine započeli implementaciju zajedničkog projekta „Jačanje kapaciteta srpske policije u borbi protiv korupcije-faza 2“ koji ima za cilj edukaciju policijskih službenika u Odeljenju za borbu protiv korupcije i naglasio da će 14 policijskih službenika dobiti sertifikate za istražitelje pranja novca i finansijskih prevara.

Rebić se osvrnuo i na postignute rezulte Odeljenja za borbu protiv korupcije u prethodnoj godini.

„U prethodnoj godini smo u saradnji s nadležnim tužilaštvima uhapsili 365 osoba, među kojima je bilo visokopozicioniranih pripadnika raznih državnih organa, lokalnih samouprava, kao i predstavnika pojedinih preduzeća. Ne postoje zaštićena lica, bez obzira na svoju funkciju, položaj ili pripadnost“, poručio je Rebić.

Pročitajte još - Vučić i Oricio o učešću Misije OEBS u reformskim procesima u Srbiji

Šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio pohvalio je rad Odeljenja za borbu protiv korupcije i ukazao na neophodnost njegove tehničke opremljenosti.

„Ministarstvo može biti veoma ponosno na nivo stručnosti i kompetentnosti pripadnika Odeljenja za borbu protiv korupcije. Računarska oprema koju smo danas predali obezbediće da ovo, relativno novo Odeljenje, bude i tehnički opremljeno kako bi ispunilo važne zadatke koje obavlja širom Srbije“ izjavio je ambasador Oricio.

Današnjem događaju prisustvovali su i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, zamenica ambasadora Kraljevine Norveške u Srbiji Jan Knutrud, načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević i načelnik Odeljenja za borbu protiv korupcije Darko Luković.