MINISTAR zdravlja dr Zlatibor Lončar učestvovao je u četvrtak u Beču u radu Komisije za opojne droge, koja odlukom Generalne skupštine UN funkcioniše kao upravno telo. Ministar Lončar obratio se u prvom delu zasedanja, u okviru kojeg je govorio i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, a po završetku izlaganja primio je čestitke prisutnih na ostvarenim rezultatima naše zemlje u borbi protiv droge.

Pred učesnicima skupa iz više od 100 država, među kojima su bili i šefovi država i vlada i drugi zvaničnici, Lončar je istakao da Vlada Srbije sprovodi sveobuhvatnu politiku prema drogama:


PROČITAJTE JOŠ: Vulin i Kuper razgovarali o saradnji Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD

- Posebno želimo da istaknemo napore Vlade Republike Srbije i predsednika Srbije za sveobuhvatan pristup prevenciji upotrebe droga, posebno među mladima. Vlada Srbije je 2018. godine osnovala Komisiju za prevenciju upotrebe droga u školama, koja je organizovala tribine, koje su obuhvatile 31.057 učenika, 5.459 nastavnika i 1.501 roditelja.

Ministarstvo zdravlja je, uz podršku Komisije za prevenciju upotrebe droga u školama, uputilo inicijativu Ministarstvu pravde za izmene krivičnog zakonika, u pogledu oštrije kaznene politike za prodaju droge maloletnicima, i za njihovu zloupotrebu u posredovanju u prodaji droge. Ovo ministarstvo osnovalo je i Sistem za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama i u poslednjih godinu dana na listu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci uključeno je 15 novih.