NA inicijativu opštine Stari Grad održana je tribina "Internet kao opasnost savremenog doba". Ilija Životić predsednik Strukovnog "Udruženja Unternacionalne Policijske Organizacije" govorio je o zloupotrebi interneta u terorisičke svrhe.

Životić je upoznao građane sa načinima korišćenja različitih vrsta sajtova, onlajn platformi, društvenih mreža i aplikacija od strane ekstremističkih grupa za potrebe radikalizacije, vrbovanja i na kraju slanja u ratom zahvaćena područja. Mlade u publici je najviše interesovalo kako ekstremisti i teroristi dolaze do podataka, kako pronalaze svoje simpatizere na društvenim mrežama ali i koje opasnosti vrebaju na "Dark Vebu".

Predrag Nikolić predsednik ISC i direktor firme "Kuguar Sekjuriti" koja se između ostalog bavi obezbeđenjem osnovnih i srednjih škola, govorio je o nasilju preko društvenih mreža i sve popularnijih viber grupa. Mladima je skrenuta pažnja da nema razlike u onlajn i fizičkom nasilju da su posledice ozbiljne u oba slučaja i da nasilje na društvenim mrežama često prerasta u različite oblike fizičkog nasilja.

Pročitajte još - PRVO PITAJ PA ZAKAČI: Ovakav internet ide u prošlost

Hajrija Ramadani, predsednik udruženja žrtava nasilja Hajr iznela je nekoliko primera sa kojima se srela tokom rada sa svojim udruženjem.

Reč je o nasilju na društvenim mrežama i posledicama sa kojima se suočavaju čitave porodice mladih protiv kojih je to nasilje bilo usmereno, naglašavajući da su žrtve ne samo pojedinci već čitavo njihovo blisko okruženje, roditelji, braća i sestre i bliski prijatelji.