OVO je film koji čuva istinu, delić onoga što se širom Kosova i Metohije dešavalo posle Drugog svetskog rata do dan-danas. U njemu smo videli najcrnju stranu ljudske prirode, bestijalnost, monstruozne zločine, odnos Albanaca prema živim i mrtvim Srbima, prema srpskim svetinjama i kulturno-istorijskim spomenicima. A, važan je zato što o ovim zločinima moramo govoriti, pogotovu sada kada Specijalno tužilaštvo istražuje zločine OVK i kada međunarodna zajednica, konačno, mora progovoriti jezikom istine.

Ovo je rekao Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, posle projekcije dokumentarnog filma "Stradanje - Kosovo i Metohija" autora Ranka Đinovića, održane u sredu u beogradskom Medija centru. Naglašavajući da Srbija i porodice žrtava neće dozvoliti da se njihovo stradanje zaboravi, Odalović je kazao:

Pročitajte još - Žrtve sa Kosmeta neprolazna tema

- Važno je da se vrati nada da će zločinci iz OVK odgovarati za svoja nedela. To je i odgovornost međunarodne zajednice, jer su se brojni zločini nad Srbima dogodili u vreme mandata međunarodnih snaga na KiM.

U vrlo potresnom filmu "Stradanje - Kosovo i Metohija", Đinović je u 32 minuta "složio" događaje, dokaze i svedočanstva o višedecenijskom stradanju Srba i nealbanaca na KiM. Podsetio je na separatističke demonstracije u Đakovici marta 1998, monstruozni zločin Ramuša Haradinaja i njegovih "saboraca" na Radonjićkom jezeru, ubijene žeteoce u Starom Grackom, ali i na potresne trenutke posete izgnanih Srba razrušenim grobljima, svetinjama i kućama, sve do scene kada šarplaninac prepoznaje svog pravog gazdu, izgnanog Srbina, prilikom posete Drsniku 2006. godine.

Scene iz filma "Stradanje - Kosovo i Metohija"

- Neke kadrove sam snimio sam, neke dobio od prijatelja, neke od vladine Kancelarije za nestala lica - rekao je Đinović. - Film nije za mlađe od 18 godina, ali jeste za mlade. Da se na pola sata ostave društvenih mreža i da pogledaju šta se našem narodu decenijama dešavalo na samo 350 kilometara od Beograda.

Istoričar Miloš Ković, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, rekao je da je Đinovićev film dragocen dokument o genocidu nad Srbima u 20. veku.

- Kao što žrtve imaju ime i prezime, tako ih imaju i zločinci čija imena su ispisana na više od 17.000 krivičnih prijava - kazao je Ković. - Nigde u svetu zločini ne zastarevaju, a svaka država čuva dokumentaciju i sprovodi pravdu. Nemamo prava na deprimiranost i popuštanje, niti da se odričemo istine, jer pitanje KiM je pitanje osnovnog ljudskog morala i smisla naše istorije.

MOGERINI REKLA ISTINU

UPITAN da prokomentariše izjavu šefice diplomatije EU Federike Mogerini da sporazum Beograda i Prištine mora da prođe Savet bezbednosti UN, Veljko Odalović je rekao:

- Mogerinijeva je rekla istinu, jer je, iako devastirana, Rezolucija 1244 živa i nju može da promeni samo SB UN. To je i jedino mesto gde se može doneti trajno rešenje za KiM koje garantuje mir i stabilnost, a istovremeno i telo u kom Srbija ima vrlo ozbiljne partnere.