SRPSKA pravoslavna crkva ne priznaje veštačku konfederaciju raskolničkih grupacija proglašenu za autokefalnu crkvu Ukrajine, jer je to kanonski nepostojeća i silom nametnuta crkva. SPC odbija i nekanonsko ulaženje carigradskog patrijarha u kanonski prostor najsvetije Ruske crkve. Zbog toga je Srpska patrijaršija prinuđena da svojim jerarsima i kliricima preporuči da se klone liturgijskog i kanonskog opštenja ne samo sa tzv. Ukrajinskom crkvom, nego i sa svima koji im saslužuju i stupaju u opštenje sa njima.

Uz žal zbog razbijenog kanonskog jedinstva u pravoslavlju i apel carigradskom patrijarhu Vartolomeju da revidira dosadašnje odluke, ovo je u sredu, povodom crkvene krize u Ukrajini, saopštio Sveti arhijerejski sinod SPC. Srpska crkva, kako je navedeno u saopštenju, izričito odbija da prizna i kijevski tzv. ujediniteljski sabor održan decembra prošle godine.


PROČITAJTE JOŠ:
KRAJ VIŠEMESEČNE FARSE, UKRAJINA DOBILA AUTOKEFALNOST: Vartolomej Porošenku za Božić darovao crkvu

"Na ovom skupu nijedan arhijerej kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve nije uzeo učešća. Čitav scenario i sve što se događalo iza kulisa ovog čudnog skupa izaziva samo nevericu i tugu u dušama pravoslavnih hrišćana širom sveta. Radi se, zapravo, o protivujediniteljskom pseudosaboru koji razbija i koji je iskopao još dublju jamu otuđenja i raspada društva u nesrećnoj zemlji Ukrajini. Zbog svega toga SPC smatra njegove odluke antikanonskim i nevažećim, pa, dakle, i nimalo obavezujućim", navedeno je u saopštenju.

Istim povodom oglasio se u sredu i portparol najviših organa SPC vladika bački Irinej (Bulović). On kaže da će vreme pokazati ispravnost stavova Srpske patrijaršije, ali i izražava bojazan da će, ukoliko pojedine pravoslavne crkve popuste i priznaju takozvanu Ukrajinsku crkvu, to biti uvod u dugotrajni kanonski haos. On pojašnjava i da Srpska patrijaršija, bez obzira na jasno izražen stav o ukrajinskom pitanju, kanonske odnose sa Carigradskom patrijaršijom ipak nije prekinula.


Vladika bački Irinej  /  foto D.Dozet

- Opštenje među crkvama ne prekida se tek tako. Lako ga je prekinuti, ali mnogo teže vaspostaviti. Čak i Moskovska patrijaršija ne ide do kraja i zadržava, bar delimično, opštenje sa Svetom Gorom - navodi episkop bački.


PROČITAJTE JOŠ:
Patrijarh Kiril: Vartolomej da ne stvara novu crkvu

PREPORUKA, A NE NAREĐENjE

VLADIKA bački Irinej pojašnjava da je SPC dala samo preporuku svojim jerarsima i kliricima da se klone liturgijskog opštenja sa tzv. autokefalnom Ukrajinskom crkvom, pa i Carigradskom patrijaršijom, a ne neizostavan zahtev ili naređenje.

- Krupna odluka poput prekida kanonskog opštenja izlazi iz okvira nadležnosti Svetog sinoda. Nju može doneti samo Sabor svih arhijereja - ukazuje episkop bački.