U PRATNjI Radiše Pavlovića, člana republičke Komisije za nestale bebe i predsednika Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", Dijana Leovac Micić (23) i njen suprug Marko Micić (33) iz Kraljeva u ponedeljak su u kraljevačkoj Opštoj bolnici "Studenica" predali zahtev za preuzimanje svoje bebe preminule nakon porođaja pre dve godine, a koja se, po njihovim saznanjima, nalazi u zamrzivaču sa još 12 mrtvorođenčadi u ovoj ustanovi.

Pročitajte još: Istraga o bebama u zamrzivaču

Micići zahtevaju i uvid u dokumentaciju, matični list, sve protokole, istoriju bolesti, kao i sve prateće papire za majku i bebu od rođenja pa do trenutka kada je smeštena u zamrzivač.

- U 26. nedelji trudnoće, u martu 2017, prevremeno sam se porodila. Tada su mi rekli da je dete mrtvorođeno i da dođem za 40 dana po rezultate obdukcije. Tek tada su mi saopštili da je beba bila živa dva minuta nakon porođaja i da je usled nedovoljno razvijenih pluća preminula. Nikakvu saglasnost nam nisu tražili, ni da mrtva beba ostane u bolnici, ni za bilo šta drugo. Nismo bili upoznati sa procedurom tako da tada nismo ni zahtevali obdukciju posteljice, ni da je preuzmemo. Posle dve godine saznali smo da je u zamrzivaču - priča Dijana Leovac Micić (23).

Pročitajte još: MISTERIJA DRUGOG ZAMRZIVAČA U KRALjEVAČKOJ BOLNICI: Komisija za nestale bebe zahteva punu istragu

Njen suprug Marko dodaje da ih tada niko u bolnici nije ni pitao da li žele da preuzmu svoju preminulu bebu, kao i da ih niko nije obavestio da se u zamrzivaču nalazi beba sa Dijaninim devojačkim prezimenom Leovac.

- Tek posle obdukcionog nalaza smo saznali da je beba živorođena i da je potom preminula. Tražimo da se utvrdi uporednom DNK analizom da li je mrtva beba koja sa pod prezimenom Leovac nalazi u zamrzivaču naša - dodaje Marko Micić. - Ako je to naša beba, želimo da je preuzmemo, da je sahranimo kako dolikuje.

MISTERIJA DRUGOG ZAMRZIVAČA

SREDINOM januara ove godine članovi Komisije za nestale bebe su na Odeljenju patologije OB "Studenica" pronašli zamrzivač sa 13 leševa mrtvorođenih beba, kao i još jedan, veći zamrzivač čiji im sadržaj, bar zasad, nije poznat.

- Sumnjamo da u drugom zamrzivaču ima leševa mrtvih beba, iako u bolnici tvrde da je tu patohistološki otpad - kaže Radiša Pavlović.