Ljubomir Trojanović, koji sumnja da mu je beba ukradena oktobra 1986. godine, prvi je Vranjanac koji je podneo tužbu Osnovnom sudu u Vranju kojom traži da mu država isplati 10.000 evra na ime štete. Poziva se na izvršnu presudu Suda za ljudska prava u Strazburu, koji je 2013. godine doneo izvršnu presudu u korist Zorice Jovanović iz Ćuprije, na ime štete zbog nečinjenja države u "aferi nestale bebe".

- Ja sam svoje sumnje izneo javno. Smatram da Srbija nije preduzela ništa povodom mog, ali i brojnih slučajeva nestalih beba i zbog toga sam se odlučio za tužbu - kaže Trojanović.

Njegov pravni zastupnik advokat Dragan Nikolić napominje da država nije ispunila svoju obavezu prema ljudima koji sumnjaju da su im bebe ukradene.

PROČITAJTE I: SLUČAJ NESTALIH BEBA: Roditelji spremaju proteste

- Naša država nije donela zakonsku regulativu, a morala je. Svi roditelji koji sumnjaju da su im deca ukradena imaju pravo na naknadu štete od 10.000 evra - kaže Nikolić.

Ljubomir i Sunčica Trojanović iz Vranja već godinama sumnjaju da im je prvorođeno žensko dete, koje je nakon porođaja oktobra 1986. proglašeno mrtvim, zapravo živo. Policijski službenik u penziji Ljubomir tvrdi da je uveren da je njihova ćerka živa. Istraga ga je, objašnjava, odvela do žene koja živi u Beogradu i ima svoju porodicu, ali bez DNK analize Trojanovići ne mogu da dokažu da je ona njihovo dete.

POSETA IZ STRAZBURA

u saopštenju Sekretarijata komiteta Saveta ministara Saveta Evrope iz Strazbura, posle nedavne posete Beogradu predstavnika Direktorata za ljudska prava ove institucije, navodi se da su srpske vlasti intenzivirale napore da bi osigurale da nacrt zakon potreban za izvršenje u vezi s predstavkom Zorice Jovanović bude usvojen kao prioritet.