- DELIMO sudbinu štampanih medija i na razne načine pokušavamo da prođemo kroz ekonomske nepogode. Nemamo više tiraž za ponos, ali imamo energiju, volju i veru da ćemo se i ubuduće okupljati i obeležavati rođendan "Zova" - rekla je Dragana Čabarkapa, odgovorna urednica revije "Zov", specijalizovanog izdanja Kompanije "Novosti", koja je u petak obeležila 35 godina postojanja.

Revija za sve ljubitelje prirode svoj prvi broj je objavila 2. marta 1984. godine, a njen idejni tvorac bio je novinar Vladimir Lale Perović. Za kratak period list je premašio tiraž od 50.000 prodatih primeraka, dok je njegova redakcija postala mesto okupljanja svih ljubitelja prirode i životinja.

- "Zov" je tokom čitavog perioda svog postojanja dodeljivao različita priznanja, među kojima se ističu nagrade za najbolje lovce na manifestaciji "Lov na bakarnu lisicu", kao i trofej lista "Zov" koji se svake godine uručuje pobedniku "Somovijade" u Malom Zvorniku - rekla je Čabarkapa. Od 2017. godine revija "Zov" dodeljuje i godišnju nagradu Animal's Best Friend, koja je ustanovljena zahvaljujući inicijativi Kinološkog društva "Novi Beograd" i emisije Pet Friendly.

Pročitajte još - Da mogu da govore, naši ljubimci bi nam saopštili ove stvari

Dobitnik nagrade za 2018. godinu je Nikola Draganić, po zanimanju ekonomista, koji se bavi i uzgajanjem japanskih prepelica. Lekari su ustanovili da Draganić ima manjak gvožđa u krvi, zbog čega su mu preporučili da pije jaja od prepelica. Poslušao ih je i počeo sa uzgajanjem, a nedugo zatim i prodajom tih jaja. Sav novac koji je zaradio prodajom jaja japanskih prepelica Nikola je uložio u izgradnju Dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. - Zaista sam počastvovan i nisam očekivao ovu nagradu jer su je prethodnih godina uglavnom dobijale organizacije - rekao je Draganić. - Na konkurs sam se prijavio više da bih sebe podsetio na to šta sam prošle godine uradio za dobrobit životinja.

Dragana Čabarkapa uručuje priznanje Nikoli Draganiću


SERIJAL O NATO BOMBARDOVANjU

REVIJA "Zov" je tokom svoje istorije imala i društveno angažovane teme, pa je tako 2017. godine objavljen serijal od ukupno 16 tekstova pod nazivom "Milosrdni anđeo ubija iz prirode". Ovi tekstovi su se bavili posledicama NATO bombardovanja iz 1999. godine i bili su podržani od strane Ministarstva kulture i informisanja.