VOJSKA Srbije od danas je jača za još četiri lovačka aviona "mig-29", koje je naša zemlja dobila na poklon od Belorusije. Svečana primopredaja izvršena je u beloruskom 558. Vazduhoplovno-remontnom zavodu u Baranovičima, gde će biti završena prva faza remonta ovih letelica. Finalni remont i modernizacija biće urađeni u Srbiji.

Ugovor kojim se "migovi" predaju u posed Republike Srbije primio je juče u Belorusiji ministar odbrane Aleksandar Vulin, čime su avioni i formalno postali svojina naše zemlje. Narednih meseci, kako predviđa dogovor dva vojna vrha, beloruski stručnjaci će ih dovesti na nivo deset letelica ovog tipa koje su već u sastavu srpskog Ratnog vazduhoplovstva. Prvi korak već je napravljen - svaki avion dobijen od Belorusije na repu i ispod krila već nosi srpsku zastavu.

PROČITAJTE JOŠ: VULIN ZAPOČEO POSETU BELORUSIJI: Vraća se sa četiri aviona Mig-29

U Zavodu u Baranoviču prethodnih dana boravio je stručni tim pripadnika Ratnog vazduhoplovstva koji je detaljno pregledao letelice i prateću dokumentaciju. Veoma su, kako tvrde, zadovoljni njihovim stanjem i resursima. "Migovi" su jednosedi i verzije 9.13, s tim što su dve letelice modifikovane tako da imaju dvostruko veće trajanje patroliranja, što je velika prednost u zaštiti državnog neba.

PROČITAJTE JOŠ: Rusija će isporučiti Srbiji avijacionu tehniku: Stiže još migova

Ministar odbrane Aleksandar Vulin zahvalio se beloruskoj državi i njenom narodu na poklonu koji će ojačati vazduhoplovne snage Vojske Srbije. On je preneo pozdrave predsednika Aleksandra Vučića i podsetio da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko bio jedini svetski lider koji je posetio Srbiju tokom bombardovanja 1999. godine.

- On je tada imao i političke i lične hrabrosti da dođe u Beograd. Hvala Belorusiji na ovim avionima koji su nama izuzetno važni, jer nam omogućavaju da čuvamo svoje nebo i slobodu - naglasio je Vulin.

Govoreći o rokovima, ministar Vulin je naveo da su oni precizno dogovoreni:

- Računamo da ćemo u najkraćem mogućem roku završiti prvu fazu, a potom i modernizaciju. Imaćemo 14 "migova-29" generacije 4 plus što znači da će biti među najsavremenijim avionima na svetu. Naše Ratno vazduhoplovstvo decenijama nije bilo snažnije, naši piloti sada mogu da računaju na časove naleta kao u vreme JNA.

Jučerašnja primopredaja kruna je višegodišnjih pregovora o nabavci lovačkih aviona iz Belorusije. Posao je načelno dogovoren pre više od godinu dana, na osnovu Sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji dveju zemalja.

Beloruski zavod 558 jedna je od najeminentnijih ustanova za vojnu tehniku iz porodice MiG. Nalazi se na 140 kilometara od Minska, gde je smeštena i jedna od najvećih vazduhoplovnih baza beloruske armije. U ovom kompleksu važe stroge mere ulaska, bezbednosti i zabrana fotografisanja. Primopredaja "migova" izvršena je u najvećem hangaru zavoda, koji je bio specijalno uređen za ceremoniju. Kompletnom tehnologijom za "mig-29" Zavod 558 ovladao je još sredinom devedesetih godina, a do danas je za domaće potrebe uspeo da izvrši i niz modifikacija na ovom avionu.

U protekle dve nedelje stručni tim Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je, zajedno sa svojim beloruskim kolegama iz Ministarstva odbrane, kompanije "Belteheksport" i 558. remontnog zavoda, izvršio je takozvani tehnički prijem "migova" koji će se naći u Vojsci Srbije, sa pratećim kompletima zemaljske opreme. Raspoloživi resursi aviona su u prvoj trećini njihovog veka upotrebe.

MAKETE I SABLjE

ZA uspomenu na čin primopredaje "migova" predstavnici Ministarstva odbrane Belorusije i Zavoda 558 ministru odbrane poklonili su tablu sa mesinganim maketama ovih aviona i grbovima vojski dveju država. Kao uzdarje, u njihovim rukama su se našle replike srpskih oficirskih sablji.


SPREMNI I PILOTI

DA je Vojska Srbije spremna za prijem "migova" iz Belorusije potvrđuje i komandant RV i PVO, general-major Duško Žarković.

- Imamo dovoljan broj pilota, podižemo nivo njihove obučenost i spremni smo za prijem ova četiri aviona. Poslednjih meseci obučili smo petoricu pilota koji su se usavršavali u inostranstvu, kao i dvojicu pilota koji su obuku za "mig-29" završili u 204. vazduhoplovnoj brigadi - kaže general Žarković.