Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je u Istanbulu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Turske Sulejmanom Sojluom o unapređenju saradnje policija dve zemlje u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, kao i u suzbijanju trgovine narkoticima.


Ministri Stefanović i Sojlu saglasili su se, između ostalog, da Srbija i Turska imaju važnu ulogu u rešavanju problema ilegalnih migracija, kao i da je potrebno unaprediti saradnju u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

Takođe, dogovorena je i saradnja srpske i turske policije tokom letnje sezone.

Dvojica ministara unutrašnjih poslova razgovarala su i o saradnji u oblasti vanrednih situacija, kao i konkretnim zajedničkim aktivnostima koje će biti preduzete u ovoj oblasti u narednom periodu.

Tema sastanka ministara Stefanovića i Sojlua bila je i buduća saradnja u oblasti upravljanja granicom, saopštio je MUP Srbije.

STEFANOVIĆ: OD POČETKA KRIZE U SRBIJI VIŠE OD MILION MIGRANATA

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas u Istanbulu da je od početka migrantske krize do danas na teritoriji Srbije registrovano više od milion migranata, a naša država je, kako je istakao, reagovala odgovorno trudeći se da očuva bezbednost naših građana, a ujedno poštujući osnovna ljudska prava migranata.

Stefanović je na Šestoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, koja se održava u Turskoj, naglasio da je Srbija svim migrantima pružila neophodnu medicinsku zaštitu i smeštaj, saopštio je MUP.

"U ovom trenutku je oko 4.000 migranata smešteno u 14 stalnih ili privremenih prihvatnih centara u Republici Srbiji. Kontinuirano radimo na unapređenju i jačanju sistema upravljanja migracijama i sistema azila, kako u normativnom, tako i operativnom smislu. U cilju unapređenja ove oblasti, usvojili smo novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli, a oblast migracija regulisana je i Zakonom o upravljanju migracijama“, istakao je Stefanović.

Pročitajte još - Stefanović: Prema migrantima kao i do sada - pristojno i humano


On je rekao da se ne sme zanemariti ni činjenica da je od trenutka izbijanja migrantske krize povećano krijumčarenje i trgovina ljudima.
"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije intenzivno radi na otkrivanju kriminalnih grupa u cilju njihovog najstrožijeg sankcionisanja. Dobro organizovanim akcijama srpske policije u 2018. godini uspeli smo da sprečimo 162 učinioca da izvrše krivično delo krijumčarenje ljudi. Takođe, pojačanim nadzorom državnih granica, tokom 2018. godine u pokušaju nezakonitog prelaska granice sprečene su 7.032 osobe, dok je od početka ove godine do danas u tim namerama zaustavljeno više od 1.000 migranata“, rekao je Stefanović.

Srpski ministar policije zahvalio je Turskoj, domaćinu konferencije Budimpeštanskog procesa, na svemu što je do sada učinila u kontroli migratornih kretanja.

„Verujem da smo svi svesni napora koje Turska ulaže u ovom procesu i brige o četiri miliona migranata koji se nalaze na njihovoj teritoriji. Posvećenost Republike Turske je svima nama koji se nalazimo na migratornoj ruti ka zemljama Evrope značajno smanjila priliv migranata i ujedno olakšala rad na kontroli ilegalnih migracija“, istakao je Stefanović.

On je naglasio da je Srbija bila i biće pouzdan partner u saradnji, kako na globalnom tako i regionalnom nivou, i spremna je da, u skladu sa svojim kapacitetima, nastavi da daje doprinos zajedničkom radu u okviru Budimpeštanskog procesa.

„Imajući u vidu težinu problema koje sa sobom nosi migrantska kriza, više je nego jasno da samo zajedničkim radom možemo da tražimo izlaz iz ovog problema. Nijedno pojedinačno rešenje ne može dati adekvatan odgovor, zato je važno da postoji jasan pravac. Svima nam je u interesu da zajedničkim snagama i koordinisanom akcijom odgovorimo na migratorne pritiske“, zaključio je Stefanović.