NOVAC za izgradnju još jednog sterilnog bloka, gde će se lečiti teško obolela deca, biće obezbeđen do kraja nedelje, obećao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom posete Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić". On je obišao službu hematoonkologije sa sterilnim blokom i potvrdio da će u petak na račun ove ustanove leći novih 263 miliona dinara, za izgradnju novog dela ustanove.

Institut će biti kompletno renoviran, što će koštati još oko 20 miliona evra, dok su u njega već uložena 142 miliona dinara. Osim toga, u Institutu za majku i dete biće povećan broj zaposlenih lekara i medicinskih sestara.

Pročitajte još: Institutu za majku i dete stižu špric-pumpe

- To je ogroman novac. Kao što Loznici dajemo 30 miliona evra za bolnicu, uloženo je u Valjevu, u novu zgradu Infektivne klinike u Beogradu i nove kliničke centre. U roku od dve, dve i po godine, očekujemo nedvosmisleno vidljivu revoluciju u zdravstvenim centrima, bolnicama i kliničkim centrima - rekao je Vučić.

Zajedno sa predsednikom, Institut za majku i dete posetili su ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević. Direktor Instituta Radoje Simić podsetio je da se u Institutu za majku i dete leči najveći broj dece obolele od malignih bolesti i da je to jedini centar gde se radi transplantacija koštane srži kod dece. Osim toga, ova dečja bolnica već ima spreman projekat za gradnju novog sterilnog bloka, posebnog odeljenja za transplantaciju koštane srži, gde je predviđeno da kapaciteti budu duplirani.

- U Srbiji godišnje oko tridesetoro dece koja boluju od leukemije treba da se leče transplantacijom koštane srži. Ministarstvo zdravlja odobrilo je sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za završetak banke matičnih ćelija u Institutu - rekao je dr Simić.


- U toku je i izrada glavnog projekta za temeljnu rekonstrukciju Instituta. To će biti najveća rekonstrukcija od osnivanja ustanove, a vrednost radova biće oko 20 miliona evra.

Planirano je da realizacija posla počne u drugoj polovini godine.


JUNAČKA BORBA ZA ZDRAVLjE

PREDSEDNIK Vučić obišao je i decu koja se leče u ovoj ustanovi i poželeo im brz oporavak. Na društvenim mrežama objavljena je fotografija predsednika, ispod koje piše da je imao čast da upozna "pravog superheroja, malog, hrabrog borca, Zlatana".

- Danas sam upoznao dvojicu dečaka koji se junački bore da gledaju i igraju fudbal u budućnosti, a uverio sam se i da imaju snažne mišiće - rekao je Vučić.