Priština- Himna „Bože pravde“ i reči pesme Ovo je Srbija“ odzvanjali su u petak na Sretenje u Srpskom kulturnom centru u Prištini. Pevačka grupa Nacionalnog ansambla „Venac“ iz Gračanice uz pesmu i igru upriličila je obeležavanje ovog značajnog praznika, Dana državosti Srbije u Prištini. A upravo na Sretenje , Srpski kulturni centar, jedina srpska ustanova kulture u ovom gradu obeležila je godišnjicu postojanja i rada.


-Kulturu nam niko ne može oduzeti - poručila je Tijana Arsić, koordinatorka Srpskog kulturnog centra ponosna na organizovanje brojnih kulturnih manifestacija u ovom centru ali i gradu .Kaže da su uprkos svim poteškoćama na koje su nailazili ponosni na izložbu slika pod nazivom „ Stara Priština“ na kojoj su nastale slike koje i danas čine stalnu postavku izložbe u prostorijama Kulturnog Centra.


Pročitajte još: Radonjić o pozorištu u Prištini: Igrali u porušenim domovima kulture, nekada i pred samo jednim gledaocem


-Kao veoma važan događaj održan u našem centru izdvjila bih promocije knjiga „Poreklo „ i „Zaveštanje“ Milutina Popadića koji je kao i mnogi od nas, deo ovog grada a jedna od glavnih ciljeva ovog Centra jeste da podrži mlade pisce sa naših prostora - pojašnjava Arsićeva i dodaje da je Srpski kulturni centar jedini kutak u kojem se poslednjih godinu dana okupljaju ne smao malobrojni Srbi iz grada i okolnih srpskih sredina već i raseljeni iz ovog grada koji dolaze da posete svoje kuće, stanove, groblja i sve ono što im je do 1999 godine značilo život...


Promocije u SKCSmešten nadomak Crkve Svetog Nikole Srpski kulturni centar će, kako se nadaju njegovi osnivači, biti „ klica“ razvoja i obnove nekadašnjih brojnih ustanova i institucija u gradu ali i početak povratka raseljenih Srba. Upravo zato Branimir Stojanović, jedan od predstavnika Srba sa KiM i osnivač Srpkog kulturnog centra ne skriva ponos što veliki broj ljudi posećuje ovu, sada već instituciju, ali i na sve što je urađeno za samo godinu dana.


-Nigde himna “Bože pravde” ne zvuči ovako” – kazao je Stojanović dok se koordinator, Ivan Tomić nada da će se naći i institucije i pojedinci koji će prepoznati značaj ovog mesta, a da će zaposleni nastaviti da predano rade na njegovom razvoju i negovanju srpske kulture.


Srpski kulturni centar u Prištini - Foto: Privatna arhiva


OKUPLjANjE

Do 1999.godine u Prištini je prema navodima predstavnika SKC živelo više od 40.000 Srba dok ih je sada svega tridesetak. Inače, pored crkve Svetog Nikole i Srpski kulturni centar, jedina su oaza gde oni preostali, mogu da se okupe ali i svi koji dolaze u grad.