OKO 350.000 radnika u Srbiji koji rade za najniži garantovani iznos tokom ove godine može da očekuje još jedno povećanje plate. Kako je u sredu najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa sadašnjih 27.000 iznos će biti povećan na 30.000 dinara.

Pročitajte još: Predsednik: Minimalac sa 27.000 ide na 30.000 dinara; U SNS će pozicije zauzeti mladi i neukaljani ljudi

- To je važno za one koji imaju najniža primanja kao što su radnici na poslovima održavanja, poput čistačica - rekao je predsednik.

Prema Zakonu o radu, minimalna cena rada utvrđuje se u septembru tekuće godine za narednu, a procedura nalaže da Socijalno-ekonomski savet najkasnije do 15. septembra predloži Vladi iznos koji će važiti od 1. januara sledeće godine. Ukoliko se članovi SES-a ne dogovore, kao što se dešavalo mnogo puta u proteklih nekoliko godina, onda Vlada "preseče" i sama utvrdi minimalac.

Postoji, međutim, odredba po kojoj se može i vanredno korigovati najniži garantovani iznos. To se dešava u slučajevima kada dođe do drastičnog uvećanja cene potrošačke korpe, odnosno cena na malo, ili BDP, ali se retko posezalo za ovakvim rešenjima.

ZA TRI GODINE SKOK 28 ODSTO U poslednje tri godine minimalac je povećan 28 odsto, a prosečne plate u tom periodu su uvećane 10 odsto. Cena rada po satu sada je 1,3 evra.

Pročitajte još: PLATA VEĆA ČAK TRI PUTA: Amerikanci i u Srbiji traže vajber-dadilje

Duško Vuković, potpredsednik veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže, za "Novosti", da je iznenađen najavom da će doći do vanrednog povećanja minimalca, pošto su oni jesenas tokom poslednjih pregovora tražili veći procenat uvećanja, ali im nadležni nisu izašli u susret.

- Svako povećanje zarada zaposlenih trebalo bi gledati sa pozitivne strane - kaže Vuković. - Stav sindikata je da minimalac ne sme da bude stvar političke volje i socijalna kategorija, već isključivo ekonomska. Potrošačka korpa iznosi oko 37.000 dinara i mi ostajemo pri stavu i da zarada za najjednostavniji rad mora da dostigne taj nivo.

U septembru 2018. minimalna zarada je uvećana za 12 dinara po satu, a novi iznos od 155 dinara počeo je da važi od 1. januara 2019. godine. To znači da za mesec dana radnici na najjednostavnijim poslovima mogu da zarade 27.072 dinara. Poslednji iznos utvrdila je Vlada, pošto socijalni partneri nisu uspeli da se dogovore. Utvrđen je iznos koji je za 8,6 odsto viši od tadašnjeg, iako su sindikalni predstavnici tokom pregovora tražili najmanje 10 procenata uvećanja.