KONTROVERZNI biznismen Andrija Drašković (55), koji je dovođen u vezu sa više likvidacija, doživeo je infarkt na ski-stazi na Kopaoniku. On je hitno prebačen u bolnicu u Novom Pazaru, gde mu je pružena prva pomoć. Draškovića, prema nezvaničnim informacijama, pripremaju da prebace na dalje lečenje u Beograd. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno i on se nalazi van životne opasnosti.


Drašković se u žižu javnosti našao nekoliko puta. Prvi put 15. januara 2000. godine kada je u hotelu "Interkontinental" ubijen Željko Ražnatović Arkan i dvojica njegovih prijatelja. Za to mu se nikada nije sudilo, jer policija nije podnela krivičnu prijavu zbog nedostatka dokaza.


Ipak, zbog smrti komandanta Srpske dobrovoljačke garde (SDG) i sam se našao na meti ubica. Ražnatovićevi prijatelji označili su Draškovića kao nekog ko je davao naloge direktnim izvršiocima zločina, ali i obezbedio logistiku za njihovo bežanje i skrivanje. Smatrali su da je on organizovao smrt komandanta SDG, a po nalogu vrha tadašnje tajne policije.


Preživeo je pokušaj likvidacije na auto-putu kroz Beograd 2004. godine, ali je tada ubijen jedan njegov telohranitelj dok je drugi teško ranjen. Policija je podnela prijavu protiv nekoliko odbeglih pripadnika "zemunskog klana", koji su svetili Ražnatovića. Optužen je bio i Luka Bojović, kao neko ko je dao nalog da se ubije Drašković, ali je i on zbog nedostatka dokaza - oslobođen.


PROČITAJTE JOŠ - UBISTVO ENVERA HADRIJA: Draškoviću ukinuta doživotna kazna


Andrija Drašković proveo je iza rešetaka nekoliko godina i to zbog ubistva Surčinca Zvonka Plećića Pleće 11. aseptembra 2000. godine. Pravosnažno je bio osuđen na devet i po godina, ali je posle dve trećine izdržane kazne pušten bog dobrog vladanja.


Ovaj biznismen se dovodio u vezu i sa ubistvom albanskog emigranta Envera Hadrijua u Belgiji devedesetih godina prošlog veka. Sud je u Briselu njega, Veselina Vukotića i Božidara Spasića nedavno pravosnažno oslobodio optužbi.


Takođe, protiv njega se vodio sudski proces zbog navodnog šverca cigaretama, ali je i tu oslobođen. Bio je na italijanskoj optužnici sa Crnogorcem Branom Mićunovićem i još nekim osobama.