DOK se u pojedinim zemljama pušenje marihuane legalizuje i u rekreativne svrhe, nikotinski zavisnici su sve češće označeni kao otpadnici i prete im opštom zabranom pušenja na javnim mestima. Stručnjaci su saglasni da je reč o licemerju, zato što se podjednako “ne udara” i na ostale poroke, kao što je alkohol.

Psihijatar Milan Milić nema dilemu da je pušenje cigareta štetno, ali ističe da konzumiranje marihuane i alkohola podjednako, ili i više, ugrožava zdravlje.

- Pušenje nije zdravo - kaže za “Novosti” Milić. - To jeste činjenica i problem. Premda, nikotin utiče na bolju koncentraciju i pamćenje, stimuliše metabolizam lekova kod psihijatrijskih bolesnika. Marihuana je mnogo štetnija za psihičko zdravlje, a uveren sam, mada nema konačnih naučnih potvrda, da izaziva i fizičku zavisnost.

S druge strane, dodaje Milić, pušenje marihuane stvara iskrivljeni doživljaj stvarnosti, pa može da bude okidač za pojavu psihičkih poremećaja:

- Konzumiranje marihuane izaziva panične poremećaje, anksioznost. Nevolja je što može da bude okidač i za teške duševne bolesti, kakve su šizofrenija i paranoidne psihoze. Cigarete ne mogu da dovedu do ovog psihičkog stanja, ali činjenica je da oštećuju srce, pluća i krvne sudove.

Za Milića je licemerno to što se pušači cigareta “targetiraju” kao nepoželjni, a pušenju marihuane se pripisuje maltene lekovito dejstvo.

PROČITAJTE JOŠ I: HLEB, MLEKO I - "TRAVA": Lidl u Švajcarskoj počeo da prodaje marihuanu, evo po kojoj ceni


- Ljudi zaboravljaju koliko je i alkohol štetan, a pivo se neprestano reklamira na televiziji - ističe Milić. - Pre nekoliko decenija bilo je isključivo rezervisano za starije, dok su mladi i deca pili, uglavnom, sok. Danas se od piva najviše opijaju upravo mladi, koji svoje uzore pronalaze u fudbalerima, glumcima i navijačima. A, oni u reklamama piju pivo. Iako se javnosti servira informacija da pivo nije alkohol, odgovorno tvrdim da jeste. Alkohol dva i po puta štetnije deluje na zdravlje od nikotina.

Naš sagovornik je protivnik totalne zabrane pušenja, jer smatra da se njom ozbiljno krše ljudska prava.

U Holandiji je marihuana legalna / Foto EPA


- Šta bi bio sledeći korak nadležnih - pita se Milić. - Da se obolelima od visokog krvnog pritiska ukine so, ili dijabetičarima zabrani šećer! I ta lečenja, kao i od posledica pušenja, mnogo koštaju zdravstveni budžet. Hoćemo li terati ljude da vežbaju, pošto i sedelački način života može da bude zdravstveni problem?

HRVATSKI SELjACI BI DA GAJE KANABIS I U Hrvatskoj razmišljaju da legalizuju kanabis u medicinske i rekreativne svrhe, a poziv vladi da usvoji takav zakon uputili su Nezavisni hrvatski seljaci (NHS). Oni tvrde da konzumacija kanabisa ne stvara zavisnost, a da bi to moglo da ima pozitivan uticaj na razvoj poljoprivrede i sela, ali i na industriju i turizam. Takođe smatraju da bi to dovelo do povećanja poreskih prihoda države, dok bi se najbrži uticaj video u turizmu. Za primer navode da države koje su legalizovale kanabis od toga prihoduju veliki novac.

I pored upozorenja stručnjaka da je pušenje marihuane u rekreativne svrhe štetno, mnoge zemlje su je legalizovale. Poslednja u nizu je Kanada, koja je prihvatila ovaj svetski trend krajem prošle godine. Zabrinjavajuće je da je za samo 24 sata od stupanja dozvole na snagu, stiglo neverovatnih 100.000 porudžbina. Veliki novac je u igri - podaci pokazuju da su Kanađani 2015. potrošili oko 4,5 milijardi dolara na ovu drogu.

Pušenje marihuane u rekreativne svrhe, u svim državama u kojima je dozvoljeno, vlasti opravdavaju kao meru za smanjenje konzumiranja “teže droge” među mladima. Upućeni tvrde da je legalizacija ispraznila rafove u prodavnicama marihuane, a internet prodavnice ne mogu da ispune sve porudžbine. Urugvajci, na primer, marihuanu mogu da kupe u apotekama, ali najviše 40 grama mesečno.

Računica pokazuje da će godišnje od poreza na prodaju kanabisa Kanada dobijati čak 400 miliona dolara. A, kada su u američkoj državi Nevadi sveli račune, ispostavilo se da im je kanabis doneo ogromnu zaradu, tačnije nadmašila je predviđanja za celu fiskalnu godinu za 25 odsto.

- Nijedna zabrana nije dobra - kaže naš ugledni sociolog kulture Ratko Božović. - Naročito teško pada našem mentalitetu. Čovek mora da bude slobodan i da sam odlučuje o svom životu i zdravlju. Savet nije loš, ali zabrana jeste.

Foto AP


Holandija je donedavno važila za najliberalniju zemlju na svetu kada je o konzumiranju droga reč. Međutim, odnedavno je na snazi kampanja da se stane na put “kanabis turizmu”. To, praktično, znači da će rekreativno moći da puše marihuanu samo punoletni Holanđani, ali ne i stranci.

Poklonici marihuane su već našli alternativni centar u češkoj prestonici. Iako zvanično nisu uvršćeni u turističku ponudu grada, klubovi u kojima se marihuana slobodno puši, postali su pravi magnet za njih. Turistički radnici u ovoj zemlji zadovoljno trljaju ruke, međutim, policija je zabrinuta zbog cvetanja kriminala.


DEKRIMINALIZACIJA

Kanabis je zabranjen u većini zemalja, ali su Španija, Holandija, Portugalija, Slovenija, Jamajka, Čile, Peru, Kolumbija, Ekvador, Luksemburg i neki delovi Indije, dekriminalizovali korišćenje u lične svrhe. I Južnoafrička Republika legalizovala je upotrebu kanabisa na privatnim mestima, a Ustavni sud Gruzije ukinio je kazne predviđene za ličnu upotrebu ove biljke.