DVE osobe, iz Beograda i Novog Sada, preminule su, kako se pretpostavlja, od gripa, a kako naglašavaju u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", bili su hronični bolesnici.

Darija Kisić Tepavčević, pomoćnica direktora "Batuta", istakla je da je teško utvrditi da li je virus gripa uzrok smrti ove dve osobe, jer je reč o osobama koje su imale povećani rizik za nastanak komplikacija.

- Kod ovakvih bolesnika virus gripa može da komplikuje osnovno oboljenje, a sa druge strane znamo da su ove osobe u povećanom riziku za nastanak različitih komplikacija. Zato i kažemo da se ovaj virus može dovesti u vezu sa smrtnim ishodom, ali to i ne mora da bude slučaj - rekla je Kisić Tepavčević.

PROČITAJTE JOŠ - Da li nam preti mutirani grip?


Do sada su potvrđeni slučajevi gripa na teritoriji Beograda, Nišavskog i Južnobačkog okruga. Prisutan je virus tipa A koji se i očekivao i koji se nalazi u vakcini. Vakcinacija je najbolja mera prevencije i većina onih koji spadaju u rizične kategorije vakcinisani su već na početku sezone.

- Preostala je izvesna količina vakcina koja je ravnomerno raspoređena po vakcinalnim punktovima - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević. - Ukoliko se ukaže potreba, obaviće se njihova redistribucija u druge centre.

Prema podacima "Batuta", od početka sezone, zaključno sa 4. januarom, u Srbiji je registrovano 47.612 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je 13 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne sezone kada je registrovano 41.380 obolelih.

Povećanje broja obolelih se može očekivati krajem januara i početkom februara, a najčešća komlikacija koja se javlja je zapaljenje pluća.


VIRUS U TRI UZORKA

DO sada je prijavljen 21 slučaj teške akutne respiratorne infekcije, a laboratorijskim testiranjem devet uzoraka, kod tri je dokazan virus gripa A (H1). Grip je prošle godine u Srbiji odneo 13 života, a 2017. godine zbog komplikacija izazvanih virusom gripa preminulo je 27 osoba.