CENTRALNA proslava 800. godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve biće održana početkom oktobra u manastiru Žiča - prvom sedištu srpske arhiepiskopije. Patrijarh Irinej je na ovu svečanost pozvao najviše predstavnike svih autokefalnih pravoslavnih crkava. Očekuje se da će jubileju SPC prisustvovati više poglavara sestrinskih crkava, kao i visoke delegacije drugih konfesija koje će se okupiti na liturgijama i svečanoj akademiji koja će biti održana u Beogradu.

Na organizaciji obeležavanja jubileja SPC već mesecima rade timovi Svetog arhijerejskog sinoda SPC, a zasad je poznato da će centralna manifestacija iz Žiče biti nastavljena u Beogradu, ali i u drevnom središtu crkvenih poglavara - Pećkoj patrijaršiji.

Pročitajte još: Žiča - manastir bratske ljubavi

- Obeležavanje osam vekova samostalnosti Srpske crkve biće prilika da se napravi rekapitulacija srpske duhovnosti, umetnosti, teološke nauke, ali i ukaže na snažne veze koje srpski narod, država i crkva neguju prema Kosovu i Metohiji - navode u SPC.

U okviru obeležavanja ovog jubileja, očekuje se i osvećenje druge faze dekoracije unutrašnjosti Hrama Svetog Save na Vračaru, kao i okoline ove svetinje. Sastavni deo programa biće reprezentativna izložba pod nazivom 800 godina umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, za koju se očekuje veliko interesovanje i svetske javnosti.

U godini kada Crkva slavi 800 godina postojanja, najavljen je i početak izgradnje nove patrijaršije na beogradskom Svetosavskom platou, koji će biti proširen i rekonstruisan. Time će, posle više decenija, Hram Svetog Save dobiti i dostojno okruženje. Sastavni deo priprema za godinu jubileja biće i postavljanje spomenika rodonačelniku svetorodne dinastije Nemanjića - velikom županu Stefanu Nemanji, na današnjem Savskom trgu.

Pročitajte još: Srpska crkva neće da prizna raskolnike

- Očekuje se da proslave budu organizovane u svim eparhijskim centrima i većim gradovima, kao i u svim ustanovama kulture - pre svih Matici srpskoj, SANU, univerzitetima, i to ne samo u Srbiji već i u Crnoj Gori, Republici Srpskoj... Ova godina će cela biti u znaku ovog jubileja, što će biti i prilika za jačanje hrišćanskih vrlina i nacionalne samosvesti - kažu u SPC.

Centralna ličnost obeležavanja biće tvorac crkvene nezavisnosti - Sveti Sava. U organizaciju ceremonija jubileja biće zato uključena i Eparhija raško-prizrenska, koja ima kanonsku nadležnost nad istorijskim središtem srpske srednjovekovne države - Starim Rasom.

NAUČNI SKUPOVI

OBELEŽAVANjE jubileja počelo je međunarodnim naučnim skupom pod nazivom "Osam vekova autokefalije Srpske crkve - istorijsko bogoslovsko i kulturno nasleđe". Ovaj skup, koji je uz blagoslov Sinoda SPC organizovao Bogoslovski fakultet u Beogradu, okupio je niz najpriznatijih teologa, istoričara, filologa, istoričara umetnosti... Ovo je samo jedan u nizu sličnih skupova koji će crkvene ustanove upriličiti u čast jubileja.