LIK Hrista Spasitelja u polukupoli i dekoracija oltarske apside sledeći je zadatak tima graditelja koji rade na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu. Mozaik, kojim će u sledećoj fazi biti ukrašena zavetna crkva srpskog naroda, već je iz Moskve stigao na Vračar, a radovi će narednih nedelja biti u punom zamahu.

Pročitajte još: Mozaik ostavlja bez daha

Ukrašavanjem površina iza i iznad oltara biće nastavljen obiman posao dekoracije svetinje. I ovaj deo posla potpisuje umetnički tim od stotinu mozaičara i slikara sa čuvenim ruskim akademikom Nikolajem Muhinom na čelu, koji je prethodnih meseci postavio scene koje će biti ugrađene u malter zidova Hrama.

Plan Svetog sinoda SPC, koji vodi glavnu reč u enterijerskom uređenju, jeste da druga faza živopisanja bude završena početkom sledeće godine kako bi sredinom 2019. zavetna crkva bila spremna za osvećenje i proslavu 800. godišnjice od sticanja autokefalnosti Srpske crkve. Patrijaršija se veoma ozbiljno priprema za ovaj jubilej, a u obeležavanje je uključen i državni vrh Srbije.

- Ovaj jubilej svakako će obeležiti sledeću godinu. Hram Svetog Save zasijaće punim sjajem, a pomoć u okončanju radova na enterijeru obećala je i država. Nedavnim sastankom predsednika Aleksandra Vučića, patrijarha Irineja i akademika Muhina ovaj dogovor je dobio i potvrdu - navode u Patrijaršiji SPC.

Pročitajte još: Hristov lik za Hram Svetog Save stiže iz Moskve

U godini kada Crkva slavi 800 godina postojanja počeće i izgradnja nove patrijaršije na beogradskom Svetosavskom platou, koji će biti proširen i rekonstruisan. Time će, posle više decenija, Hram Svetog Save dobiti i dostojno okruženje. Sastavni deo priprema za godinu jubileja biće i postavljanje spomenika rodonačelniku svetorodne dinastije Nemanjića - velikom županu Stefanu Nemanji na današnjem Savskom trgu. Na centralni događaj obeležavanja osam vekova autokefalije SPC biće pozvani poglavari svih pravoslavnih crkava, kao i visoke delegacije drugih konfesija.


U toku pripreme za proslavu jubileja Foto Ž. Knežević

U Hramu Svetog Save sve je spremno za novu fazu radova. Sve površine su pripremljene za mozaike, a dekoracija će biti izneta preko posebnih skela.

- Mozaik će biti postavljen i na lučnim površinama između polukupola i nosećih stubova. Predstojeći radovi povezaće mozaike od krova do nultog nivoa i zaokružiti dekorativnu celinu naspram glavnog ulaza u Hram kojom domiraju ukrasi pod glavnom kupolom. Tamo je ugrađeno 40 tona mozaičkog materijala. Apsida, koja će na jesen biti oslikana, natkriljuje oltar - najsvetiji deo svakog hrama i otud je neimarski izazov veći - objašnjavaju, za "Novosti", u SPC.

STEPENIŠTA U ZVONICIMA

GODINU jubileja Srpske crkve Hram na Vračaru dočekaće sa stepeništima u zvonicima obloženim dekorativnim kamenom, što će omogućiti nesmetan pristup gornjim nivoima. Dostupne će biti i horske platforme, kojima će se prilaziti posebnim liftom. Vajar Nebojša Savović Hec radi na ukrašavanju spoljnih kapitela, koji će ukrasiti i uveličati ulaze u Hram i dodatno obogatiti postojeće kapitele i njihove noseće stubove.