Kliničke studije predstavljaju put inovacija i napretka u medicini i preko njih je moguće da pacijenti besplatno dođu do novih, skupih terapija koje ne mogu sebi da priušte ili koje još nisu dostupne na našem tržištu, kaže Zoran Aćimović, organizator osme redovne konferencije "Partnerstvo u kliničkim ispitivanjima" koja je održana u Beogradu.


Kako navodi, pored toga što kliničke studije donose vrhunsku negu i terapiju pacijentima, ova oblast medicine je vrlo profitabilna.


- Primera radi, pre četiri godine Srbija je imala 97 kliničkih ispitivanja, od čega se u budžet slilo 90 miliona evra čistog novca, što je dobitak za ekonomiju cele zemlje jer sve pare od ovih studija ostaju u zemlji. Međutim, zarda bi mogla da bude mnogo veća jer Srbija bi u odnosu na broj stanovnika trebalo da ima oko 400 klinički studija godišnje, a to bi donelo profit od oko 360 miliona evra godišnje - objašnjava Aćimović, i dodaje da veći broj studija donosi i nova radna mesta.

PROČITAJTE JOŠ: Imunoterapija jača od tumora


Kliničko ispitivanje lekova se vrši na ljudima kako bi se utvrdilo dejstvo leka i njegove potencijalne neželjene reakcije. Lekovi se klinički ispituju nakon završenih farmaceutskih i farmakološko-toksikoloških ispitivanja. Aćimović kaže da mnogi imaju predrasude kada govore o kliničkim studijama, i to bez ikakvog naučnog utemljenja.


- Neki proizvođači jeftinih i loših lekova zapravo ne žele da pacijenti mogu lako da dođu do kvalitetne terapije i zbog toga u javnosti dižu famu kako je nešto opasno i kako se ispituju medikamenti na živim ljudima. Pa naravno da se ispituju na živim ljudima, ali je tako svuda u svetu, nema mistike, sve je transparentno, čisto i u skladu sa zakonom. Moramo da edukujemo narod da klinička ispitivanja mogu samo doborbit pacijentima da donesu - kaže Aćimović.


Učesnici danas održane konferencije složili su se da se samo partnerstvom, saradnjom i razmenom iskustva može postići uspeh i ostati konkurentan za sponzore. Inače, u Srbiji se najčešće klinički ispituju lekovi u oblasti onkologije, psihijatrije, kardiologije, endokrinologije i neurologije