NA osnovu prijava na javni poziv Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine, juče je 100 najuspešnijih učenika srednjih škola iz izbegličkih i raseljeničkih porodica dobilo jednokratnu novčanu pomoć.


Ukupna vrednost dodeljene pomoći iznosi četiri miliona dinara. Projektom su obuhvaćeni đaci iz svih 45 opština u AP Vojvodini.


Dodeli ugovora najuspešnijim srednjoškolcima prisustvovali su potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić,pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Gerginov i direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo.


Pročitajte još: Kikinda: Kuće za 12 izbegličkih porodica


Oni su istakli da su ovi učenici budućnost u koju treba ulagati i koja će za nekoliko godina oni biti pokretačka snaga u Vojvodini i Srbiji.


Pokrajinski sekretar Predrag Vuletić je rekao da svaki odgovoran čovek ulaže u svoju decu, a odgovorna država u obrazovanje, decu, mladost, u svoju budućnost.- Pored nagrade za vaš trud, ovo bi trebalo da vam pokaže našu želju da ostanete ovde, da napredujete u Vojvodini i Srbiji i da za nekoliko godina vi budete ti koji će od Vojvodine i Srbije praviti još bolje mesto za život - istakao je Vuletić.


On je podsetio da oko 25.000 izbeglica živi u Srbiji, od čega više od polovine, oko 13.000, u Vojvodini i da je cilj Pokrajinske vlade da se posle više od dve decenije reše problemi sa kojima se ovi ljudi suočavaju. Vuletić je najavio da će u narednom periodu biti nastavljeni programi Fonda.