Nadležni organi i službe u Republici Srbiji ne mogu odobravati letove u civilnom vazdušnom saobraćaju za Aerodrom Priština, niti pružati usluge, budući da je on zatvoren za civilni vazdušni saobraćaj još 6. maja 1999. godine i da je taj status i dalje na snazi za Srbiju, saopštio je danas Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

U saopštenju se dodaje da je Informacija o statusu Aerodroma Priština objavljena u vazduhoplovnim publikacijama Republike Srbije i na taj način je dostupna svim zainteresovanim vazduhoplovnim subjektima.

PROČITAJTE JOŠ: Priština: Avion iz Turske sleteo van piste

"U vezi sa navodima pojedinih medija koji prenose izjave takozvanih kosovskih zvaničnika da Srbija želi da zatvori aerodrom u Prištini, ističemo da je Aerodrom Priština zatvoren za civilni vazdušni saobraćaj još 6. maja 1999. godine i da je taj status i dalje na snazi za Republiku Srbiju", navodi se u saopštenju.

Pitanje normalizacije vazdušnog saobraćaja na Kosovu i Metohiji razmatra se u okviru međunarodnih foruma u kojima Srbija aktivno učestvuje.

"Kao rezultat tih razgovora, 2014. godine je došlo do otvaranja gornjeg sloja vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije, čime je omogućeno da vazduhoplovi preleću taj prostor. Na forumima su u toku razgovori o otvaranju donjeg sloja vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije", dodaje se u saopštenju.