OKTOBAR 2017. godine - 24 srpska radnika deportovana iz Slovačke zbog rada na crno. Novembar 2018. godine - oko 700 naših državljana u Slovačkoj nije dobilo zarađene plate. Većina - digla ruke i vratila se u Srbiju. Pedesetak njih i dalje se potuca po snegu, minusu i privremenom smeštaju u nadi da će im agencija "Rasken", koja ih je angažovala, isplatiti novac.

Ima, da se ne lažemo, krivice i u samim radnicima. Lakomisleno su spakovali kofere i krenuli u Trnovo verujući na reč budućim poslodavcima i posrednicima. Bez ugovora. Ali, kad je stomak prazan, nikakve garancije im nisu potrebne.

Beda je srpskog radnika naterala da potegne stotinama kilometara daleko u potrazi za bilo kakvim poslom. Beda ga je naterala da veruje prevarantima iz raznoraznih posredničkih agencija. Beda ga je naterala da trpi poniženje...

Ispovesti prevarenih poslednjih dana ponovo pune novinske stupce. Političari obe države su, kažu, "voljni" da ove očigledne, gotovo svakodnevne probleme reše. Godinama unazad potpisuju se ugovori, sporazumi, i ništa.

Pročitajte još - Slovačka agencija prevarila 700 Srba!

Ministri rada dveju zemalja su pre samo godinu dana stavili paraf na protokol koji će, kako su objasnili, garantovati "bolju i efikasniju saradnju u borbi protiv nelegalnog zapošljavanja i zloupotrebe srpskih radnika u slovačkim fabrikama". I eto... Tu je papir, ali džaba potpisi i dogovori. Lista prevarenih Srba je sve duža.

Statistika pokazuje da od nekoliko hiljada srpskih radnika u Slovačkoj, svega nekoliko stotina ima regulisane klasične radne dozvole preko biroa rada. Očigledno je da svi pokušavaju da love u mutnom. Samo što je ulov srpskog radnika sve češće - prazan novčanik.