KRALjEVSKA porodica Karađorđević žaliće se na najavljenu odluku Agencije za restituciju da im kompleks Belog dvora na Dedinju bude isplaćen zajedno sa ostalim nekretninama na čije obeštećenje imaju zakonsko pravo. Ovo je najavio Zoran Živanović, pravni zastupnik prestolonaslednika Aleksandra.

Kako kaže Živanović, Upravni sud jeste poništio odluku Agencije kojom su odbijeni zahtevi Karađorđevića da im oduzeti dvorski kompleks bude vraćen ili obeštećen. Ali Agencija ne može sada da donese odluku da obešteti Dvor, jer nema pravo da odlučuje o njemu pre donošenja posebnog zakona.

- U Zakonu o vraćanju imovine decidirano stoji da će se o Dvoru odlučivati posebnim zakonom. Karađorđevići su morali da podnesu zahtev za povraćaj sve imovine koja im je oduzeta, pa i za Beli i za Stari dvor. Agencija, međutim, o dvorovima nije smela da odlučuje pre donošenje posebnog zakona - kaže Živanović.

Pročitajte još - OBEŠTEĆENjE ZA KARAĐORĐEVIĆE: Dobiće 500.000 evra umesto Belog dvora

Ona posebno ne može da donese odluku o obeštećenju za dvorski kompleks i za ostale nekretnine do zakonskog maksimuma od 500.000 evra. To može biti, ističe, zakonski maksimum za isplatu ostale imovine na koju dinastija ima pravo, ali odluka o Dvoru mora se doneti naknadno, u skladu sa budućim zakonom.

KNEŽEVE SKUPOCENOSTI MEĐU najvrednijim stvarima koje su tražili naslednici kneza Pavla nalaze se tri slike Nikole Pusena, u Belom dvoru, basnoslovno skup porcelanski servis "Sevr", kupljen na aukciji u Parizu, kao i "rols-rojs" iz 1929. godine, koji se nalazi u garaži Garde Belog dvora. Posebna priča je kneževa kolekcija zlatnika u čuvenom "sefu 555" (tzv. Titov sef), u NBS.

- Ukoliko Agencija za restituciju zaista donese odluku o obeštećenju pre donošenja zakona, opet ćemo se žaliti Ministarstvu finansija, pa Upravnom sudu. Ako i Upravni sud potvrdi odluku Agencije, obratićemo se Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu - najavljuje Živanović.

Kako su "Novosti" već objavile, država se sprema da dinastiju za Beli dvor obešteti zajedno sa drugom njihovom imovinom.

- Srbija je prošireno Karađorđevo imanje, a bilo bi prirodno da imanje vrate Karađorđu i Karađorđevim potomcima. Ni u jednoj drugoj zemlji ne bi se o tome uopšte diskutovalo - kaže za "Novosti" akademik Matija Bećković, član Krunskog saveta.

I Dragoljub Acović, takođe član Krunskog saveta, smatra da je ideja da članovi kraljevske porodice budu ukupno obeštećeni sa 500.000 evra - nepravična. On veruje da ima prostora za naturalnu restituciju.

- O kakvoj pravičnosti govorimo ako možete da mi otmete nešto pod izgovorom "to meni treba", a onda da kažete "za to ćeš dobiti onoliko para koliko je meni višak"?! Ne mislim da dvorski kompleks ne može da bude vraćen u naturi samo zato što je objekat kulture od posebnog nacionalnog značaja, jer postoje i drugi objekti od nacionalnog značaja, pa ipak su privatni - kaže Acović.

Pročitajte još - Beli dvor državi, a ne Karađorđevićima

Ukoliko ipak dođe do isplate za 10 kraljevih naslednika, postavlja se pitanje da li će jednako biti obeštećeni. Prema ostavinskom rešenju od 27. oktobra 1938. godine, imovina kralja Aleksandra Ujedinitelja podeljena je na tri jednaka dela između sinova Petra, Tomislava i Andreja. Imovina kraljice Marije, međutim, nije. Osim toga, u dvorskom kompleksu je i izuzetno vredna pokretna imovina ostala iza kneza Pavla, koja nije bila predmet ovog, već zasebnog zahteva za restituciju kneginje Jelisavete i kneza Aleksandra.