TOKOM Drugog svetskog rata učinjeni su stravični zločini nad Srbima, Jevrejima i Romima. Posle ovog otkrića "Novosti", Grad Beograd sigurno neće da sedi skrštenih ruku. Podržaćemo vašu inicijativu da se na Trostrukom surduku i Gardošu podigne adekvatno spomen-obeležje, a da se za Belanovića rupu postavi putokaz do postojećeg spomenika. Naravno, u akciju je potrebno uključiti republičke organe, rekao je, za "Novosti", gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Time je prihvaćena inicijativa našeg lista da se stratišta sa masovnim grobnicama ljudi koji su stradali u logoru na Sajmištu dostojno obeleže. Kako su "Novosti" utvrdile, masovna grobnica na Gardošu sa 6.500 srpskih žrtava, mahom civila sa Kozare, dovedenih na Sajmište iz Jasenovca i Stare Gradiške, nije obeležena. Ona se nalazi na Jevrejskom groblju, u Zemunu, i pored nje stoji samo beli spomenik, koji je podigao SUBNOR, s natpisom da je posvećen žrtvama fašističkog terora. Ništa, međutim, ne ukazuje da je čak 6.500 posmrtnih ostataka tik uz spomenik, sahranjeno u nekoliko nivoa.

Pročitajte još - PROŠAO KROZ LOGORE NA STAROM SAJMIŠTU: Preživeo ranjavanje, tifus, glad i bombe

Druga masovna grobnica logoraša sa Sajmišta nalazi se u Belanovića rupi, uz Staro bežanijsko groblje. Kako je Državna komisija za zločine okupatora utvrdila, u njoj počiva 3.600 posmrtnih ostataka. Na spomeniku, koji je polovinom prošlog veka podigao SUBNOR, navodi se, međutim, da ih ima 8.000. I ovde su sahranjeni uglavnom muški civili sa Kozare, ali i uhvaćeni partizani i skojevci. Ova grobnica jeste obeležena, ali do nje ne postoji nikakav putokaz, pa ju je teško naći.

Ove grobnice spadaju među najveće u Srbiji.