SPOMENIK kralju Petru Prvom Karađorđeviću u petak posle podne stiže u Novi Sad. Iz Umetničke livnice "Jeremić" u Vrčinu do Srpske Atine biće prevezen specijalnim transportom u pratnji policije, a već do večeri biće postavljen na mermerni postament na Trgu republike. Otkrivanje spomenika, kako je planirano, biće u nedelju na svečanosti obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Pročitajte još: STOGODIŠNjICA OD VELIKOG RATA I PRISAJEDINjENjA VOJVODINE SRBIJI: Svetozaru predstava, kralju Peri spomenik

Pripreme za ovaj važan, nesvakidašnji transport, prema rečima Slobodana Jeremića, počele su u četvrtak ujutru, premeštanjem spomenika iz livnice do puta odakle će, danas oko devet časova, kralj Petar Prvi "krenuti" prema Novom Sadu.

- Nije bilo nimalo lako, jer je bronzani spomenik visok četiri metra i težak više od tri i po tone - objašnjava Jeremić. - Preostalo je da ga smestimo u namensko vozilo, kamion sa kranom. Kran će ga spustiti na nisku prikolicu kako bi mogao da prođe ispod nadvožnjaka. Procenjujemo da će do Novog Sada "putovati" oko pet sati. Postavljaće ga pet radnika, ugradnjom četiri ankera u mermerni postament.

Pročitajte još: STOGODIŠNjICA OD ZAVRŠETKA VELIKOG RATA: Junaci moravske divizije

Spomenik kralju Petru Oslobodiocu izrađen je po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića. Sa postamentom biće visok oko 10 metara, a imaće i ćiriličke natpise na sve četiri strane. Na južnoj strani će pisati "Petar Prvi Krađorđević 1844-1921", na severnoj "Kralj Srbije 1903-1918", grb Kraljevine Srbije biće na zapadnoj strani, a na istočnoj će pisati "Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918".