ARANĐELOVAC se digao na noge! Smrt petnaestogodišnje S. S. ujedinila je ovaj grad. Ubila ju je tableta ekstazija, a njeni sugrađani rešili su da stanu na put lokalnim dilerima. Od nadležnih traže da zaustave prodaju narkotika, kao i da pohapse trovače dece. Više od 1.000 žitelja izašlo je U ponedeljak veče u prvu protestnu šetnju, noseći parole "Ne okreći glavu, reci ne".

Građani su, navodno, spisak sa imenima 20 dilera predali policiji u Beogradu. Okupljeni u Grupu "Aranđelovčani i Aranđelovčanke" spremili su listu zahteva za predsednika Opštine.

- Tražimo da se oformi radno telo za borbu protiv narkomanije u kom će biti predstavnici policije, zdravstva, sudstva, centra za socijalni rad, škola, građana i lokalne samouprave - kaže Ivan R. Ivanović, jedan od organizatora protesta. - Posao će mu biti da se bavi edukacijom, preventivom, ali i evidencijom slučajeva narkomanije i otkrivanjem dilera. Zahtevamo da više policajaca bude u školama, ali i u gradu, da deca u srednjim školama dobiju testove na drogu...

PROČITAJTE JOŠ - TUGA U ARANĐELOVCU: Devojčicu ubio jedan ekstazi sa žurke

Nove proteste najavljuju za dve nedelje, ako zahtevi ne budu ispunjeni.

- Smrt devojčice prelila je čašu i više nećemo žmuriti - kaže naš sagovornik. - Hoćemo da se problem droge, narkomanije rešava iz svih uglova. Ne prihvatamo da policija u ovako malom gradu ne zna ko diluje drogu dok je deca za nekoliko stotina dinara olako kupuju.

Mirnu, ali prkosnu i odlučnu, građansku inicijativu, pozdravila je cela Srbija. U žamoru roditelja, dece, komšija, baka, deka, koji su šetali glavnom aranđelovačkom ulicom, čulo se da je taj skup bio tek nemi krik nad sudbinom devojčice koja je umrla jer su posustali svi - porodica, škola, institucije države, društvo...


Prema rečima Bojana Radovića, predsednika Opštine Aranđelovac, podržaće svaki način borbe protiv droge i narkomanije. Kako kaže, Opština je obezbedila video-nadzor u svim školama, kao jednu od mera, a namerava da obezbedi i besplatne škole sporta za decu.

- Kao roditelj i prosvetni radnik podržavam inicijativu i delim zabrinutost građana i žalost jer se ugasio jedan mladi život - kaže Radović. - Imam poverenja u institucije i mislim da se ovoj pošasti može stati na kraj.

PROČITAJTE JOŠ - Građani MUP-u dali spisak aranđelovačkih dilera 

Kako smo nezvanično saznali, posle tragedije, lokali i u kojima se prodavala droga pusti su, a lokalni dileri su preplašeni u iščekivanju policijske reakcije.

APLIKACIJA ZA PRIJAVU KRIMINALA

PUTEM aplikacije za mobilni telefon "Krajm stopers", koja počinje da radi od decembra, građani će moći anonimno da prijavljuju počinioce krivičnih dela. Ako se poslata informacija ili slika pokažu tačnim, sledi nagrada od oko 100.000 dinara. "Krajm stopers" je aplikacija koja u Americi postoji 40 godina.