SPECIJALIZACIJE je u jesenjem roku dobilo 907 od ukupno 1.019 mladih lekara, stomatologa i farmaceuta koji su konkurisali za usavršavanje, otkrivaju za "Novosti" u Ministarstvu zdravlja.

Pročitajte još:Lekari izbegavaju vakcine

Najveći broj usavršavaće se za različite oblasti medicine uz rad, dok je volonterske specijalizacije u ovom roku dobilo 213 mladih, još nezaposlenih medicinara.

Sa ovom novom generacijom, koja sada započinje stručno usavršavanje, broj novih specijalizanata premašio je 7.000 od septembra 2014. godine, kada su izmenjeni uslovi za upis specijalizacija, i posle duge pauze ponovo odobrene volonterske.

Pročitajte još: Lončar: Iks nož ponos Srbije i regiona

- Samo iz pedijatrije u poslednje četiri godine odobrena je 581 specijalizacija - kaže za "Novosti" ministar zdravlja Zlatibor Lončar. - Time nadoknađujemo ono što je propušteno u godinama kada nije vođena dobra kadrovska politika u zdravstvu, pa smo došli u situaciju da su nam specijalisti pred penzijom, a da nema ko da ih zameni. Naš cilj je stvaranje nove generacije lekara. Nama nije problem da odobravamo nove specijalizacije, kao što je to nekim prethodnicima bilo, ali nam je podjednako važno i da ohrabrimo mlade, da im pokažemo da imaju perspektivu u zdravstvu Srbije i zato kontinuirano radimo na zapošljavanju najboljih diplomaca medicinskih fakulteta.

Doktorima je u ovom roku odobreno 558 specijalizacija i 220 užih specijalizacija, stomatolozima 95, farmaceutima 17... Najviše specijalizanata usavršavaće se za internu medicinu - 63, za pedijatriju 49, radiologiju i ginekologiju po 40, oftalmologiju 34, a za anesteziologiju i opštu medicinu po 29.

- Uskoro ćemo dobiti prvu generaciju specijalista koji su upisali specijalizaciju u septembru 2014 godine. To će biti značajno kadrovsko pojačanje našem zdravstvu, u kojem su sada uslovi rada, ali i opremljenost najsavremenijim aparatima, neuporedivo bolji nego pre nekoliko godina, a od janura, sa povećanjem plata, dodatno će se popraviti i standard zaposlenih - kaže ministar Lončar.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar


MERE PROTIV ODLASKA IZ ZEMLjE

MEDICINARI koji dobijaju specijalizacije u obavezi su da u zdravstvenoj ustanovi koja ih šalje na usavršavanje ostanu dva puta duže nego što je trajala specijalizacija. To je jedna od mera države protiv odlaska lekara u inostranstvo. U Ministarstvu zdravlja kažu da imaju u planu da zadrže i najbolje među onima koji su upisali volonterske specijalizacije, da se ne bi događalo da nam "gotovi" specijalisti odmah bez dana rada u Srbiji, odu u strane klinike. To je za državu, kažu u Ministarstvu, posebno važno s obzirom na to da se volonterske specijalizacije odobravaju samo za deficitarne grane medicine.