VERSKA nastava, stanje na Kosmetu i odnos Ukrajinske i Ruske pravoslavne crkve glavne su teme jesenjeg, vanrednog zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koje je počelo danas u Patrijaršiji. Po tradiciji, radu Sabora prethodila je sveta arhijerejska liturgija, sa prizivanjem Svetog duha u Patrijaršijskoj kapeli, kojoj je prisustvovao patrijarh Irinej i arhijereji. Načalstvovao je episkop šumadijski Jovan, uz protojereja-stavrofora Stojadina Pavlovića, jereja Ivana Štrbačkog i protođakona Stevana Rapajića.

PROČITAJTE JOŠ: SPC O SPORAZUMU VARTOLOMEJA I POROŠENKA: Priprema da se dvema raskolničkim grupacijama u Ukrajini prizna puna crkvena samostalnost

Zasedanje je, prema našim informacijama, počelo podnošenjem izveštaja o stanju na Kosmetu, koje je, kao izveštaj "crkvenom parlamentu", izneo episkop raško-prizrenski Teodosije, "koji je usvojen uz jednodušan stav da Sabor podržava sve ono što u srpskoj južnoj pokrajini čine taj arhijerej SPC, sveštenstvo i monaštvo". Jednodušan je zaključak i ocena da Sabor SPC, što se tiče KiM, "ostaje prema dosadašnjim stavovima i da nikakvih odstupanja neće biti".

PROČITAJTE JOŠ: VANREDNO ZASEDANjE ARHIJEREJA SPC: Među temama Sabora i raskol u pravoslavlju

Episkopi SPC razmatraju pitanje verske nastave, gde "ne duvaju isti vetrovi", jer da je tako to ne bi bila centralna tema saborovanja. Izvesno je da među srpskim arhijerejima nema dilema što se tiče odnosa Ruske pravoslavne crkve i Carigradske patrijaršije, pa je, zapravo, saopštenje koje je, uoči zasedanja, dao episkop bački Irinej, suštinski, stvar SPC i svih njenih vladika.

A u saopštenju SPC, koje je dao episkop bački, podseća se da su "Njegova svetost vaseljenski vatrijarh Vartolomej i predsednik Ukrajine Petar Porošenko potpisali 3. novembra sporazum o saradnji između Carigradske patrijaršije i Ukrajine kao države, u prvom redu o saradnji na stvaranju samostalne Pravoslavne crkve u Ukrajini".

- Vaseljenski patrijarh preuzima obavezu da pripremi tomos kojim bi se dvema dosadašnjim raskolničkim grupacijama u Ukrajini priznala puna crkvena samostalnost (autokefalnost), bez obzira na stav kanonske Ukrajinske crkve, koja ima dvaput više vernika nego obe raskolničke "crkve" zajedno, i na stav Moskovske patrijaršije i drugih pomesnih crkava, među njima i SPC - navedeno je u saopštenju.

Karakteristično je, navodi se u saopštenju SPC, da "Porošenko pominje "neprijatelje" i da je svestan mogućnosti da dođe do bratoubilačkog krvoprolića".Do sada, kako se dalje navodi, nijedna autokefalna pravoslavna crkva nije zvanično podržala carigradske aktivnosti, a u teološkim krugovima svih crkava vodi se neprestana - često i oštra - rasprava o nastaloj krizi, svakako najvećoj za poslednjih hiljadu godina."

- Naročito je za mnoge sporna činjenica da vaseljenski patrijarh i ne krije da sve ovo radi u saradnji sa svetovnom vlašću, odnosno sa političarima, među kojima preovlađuju raskolnici i unijati, a ne sa sestrinskom Pravoslavnom crkvom - navedeno je u saopštenju.

Sabor SPC zasedaće i danas, saznaju "Novosti" u krugovima bliskim delu arhijereja SPC.

Grupa od 60 intelektualaca uputila je pismo Saboru u kome izražavaju zabrinutost za budućnost KiM i traže da se SPC oglasi o ovom pitanju.

Saboru prethodila liturgija, na kojoj je prizvan Sveti duh

IZOSTALI LUKA I SILUAN

Kako "Novosti" saznaju, sa Sabora SPC izostali su episkop francuski Luka, iz zdravstvenih razloga, i njegov kolega Siluan, episkop australijski i Novog Zelanda, iz nepoznatih razloga.