TUMBAJ grupa”, najveća kompanija koja se bavi zdravstvenim uslugama i obrazovanjem u ovoj oblasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, namerava da u Srbiji izgradi Gulf medicinski univerzitet, studentski kampus i kliniku.

Projekat, koji je pre godinu dana sa “Tumbaj grupom” započelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ozvaničen je 22. oktobra sporazumom koji su potpisali dr Tumbaj Moideen, osnivač “Tumbaj grupe”, ministar prosvete Mladen Šarčević i predstavnici Ministarstva zdravlja.

PROČITAJTE I: Na Topčideru ćemo graditi kampus za umetnike

U projekat će biti uloženo više od 250 miliona evra, a ukupan broj zaposlenih na Gulf medicinskom univerzitetu i u Tumbaj bolnici trebalo bi da bude 5.000 i uključivao bi lekare raznih specijalizacija, tehničko osoblje, medicinske sestre i tehničare. Predviđeno je da se univerzitet i bolnica u Beogradu grade u fazama, a očekuje se da budu operativni do 2020. godine.

- Očekujemo nove mogućnosti za međusobnu saradnju u oblastima obrazovanja, zdravstva i istraživanja - rekao je dr Tumbaj, nakon potpisivanja sporazuma.

Potpisan je i sporazum o kliničkoj saradnji između Kliničkog centra Srbije i "Tumbaj grupe" za kliničku obuku studenata univerziteta Gulf medikal.

SARADNjA Na potpisivanju u UAE, osim delegacije Ministarstva prosvete, kako je navedeno na sajtu “Tumbaj grupe”, bili su i direktor KCS prof. dr Milika Ašanin i direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević pojasnio je da bi oni u prvoj fazi koristili bolnice našeg KCS u Beogradu, koji je ujedno i nastavna baza našeg Medicinskog fakulteta, a u drugoj fazi bi počeli izgradnju sopstvene klinike.

- Predviđeno je uspostavljanje saradnje u oblasti kliničke obuke studenata na klinikama Kliničkog centra Srbije, kao i razmena akademskog materijala i informacija - rečeno je “Novostima” u KCS. - Takođe, ovom saradnjom nastojaćemo da promovišemo druge zajedničke aktivnosti i istraživanja.

Mesto gde će biti građen medicinski kampus još nije poznato, a Šarčević je najavio da će do kraja meseca biti razgovarano o lokaciji.