Pitanje porekla namirnica koje svakodnevno konzumiramo sve više zaokuplja pažnju javnosti, naročito ako se zna da cela Evropa uvozi soju iz Brazila, Argentine, Amerike koja je 90% genetski modifikovana (GM) i kojom svakodnevno hrani životinje. Na žalost, proizvodi poput mleka, mesa, čak i jaja, poreklom od GM hranjenih životinja, nalaze se na našem tržištu, neoznačeni kao GM. Kako onda da znamo da su jaja, meso, mleko koje jedemo proizvedeni BEZ GMO?

Dok sa jedne strane Evropski zakon, kao i Zakon o genetički modifikovanim organizmima Republike Srbije obavezuju proizvođače da proizvod jasno označe kao GM ukoliko su u namirnicama prisutni genetski modifikovani sastojci (više od 0.9%), nijedan zakon u Evropi, ni kod nas ne reguliše obavezno označavanje proizvoda životinjskog porekla (mesa, jaja, mleka), ukoliko je životinja hranjena GM sojom i stočnom hranom. Kako zakoni ovu oblast ne regulišu, potrošači ovo ne mogu da znaju jer infromacija da je životinja GM hranjena ne piše na pakovanju proizvoda. Iako je naš zakon vrlo restriktivan i zabranjuje i uvoz GM proizvoda, ipak velike količine mesa i mleka od životina koje su hranjene GM stočnom hranom se nalaze u našim prodavnicama.

Dunav soja standard kao potvrda naših, domaćih BEZ GMO proizvedenih namirnica

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima dovoljno soje za stočnu proizvodnju i već decenijama čuva lidersku poziciju u proizvodnji ove važne proteinske kulture na preko 230 000ha plodne zemlje. Zahvaljujući našoj domaćoj soji imamo mogućnost da proizvodimo meso, jaja, mleko bez upotrebe genetski modifikovane (GM) stočne hrane i hranimo se zdravom domaćom hranom. Ipak kako razlikovati domaće BEZ GMO proizvode od onih uveženih i dobijenih korišćenjem GM sastojaka? Iako zakoni ne regulišu obavezno označavenje proizvoda dobijenih od GM hranjenih životinja, postoji način da istaknemo i damo vrednost našim domaćim proizvodima kroz dobrovoljne BEZ GMO standarde kao što je Dunav Soja standard i oznaka kvaliteta, koji potrošačima pruža potpunu informaciju da u celom lancu proizvodnje, od njive do trpeze, nisu korišćeni genetski modifikovani sastojci ni u hrani za životinje ni u krajnjem prozvodu.

Na inicijativu potrošača, u brojnim evropskim zemljama, pre 20 godina, kreirani su prvi dobrovoljni BEZ GMO standardi i oznake kvaliteta. Kako je danas više od 74% potrošača u Evropi izrazito protiv genetski modifikovane (GM) hrane, raste i potražnja za sertifikovanim i označenim BEZ GMO proizvodima što potvrđuju i primeri sa tržišta Austrije gde su sva jaja, pileće meso i svi mlečni proizvodi sertifikovani i označeni kao „BEZ GMO proizvedeno“ i „Dunav Soja“. U Nemačkoj, BEZ GMO tržište vredno preko 6 milijardi eura, danas broji preko 7.300 BEZ GMO proizvoda.

Posmatrajući ekonomske parametre, na tržištu naša domaća soja i stočna hrana, kao ni prehrambena industrija koja koristi domaće sirovine ne može da bude cenovno konkurentna uvoznim proizvodima gde se koriste GM sirovine. Ipak, naša mogućnost i šansa je da kroz sertifiakciju i i označavanje kvaliteta dodamo vrednost našim proizvodima i istaknemo BEZ GMO kvalitet i DOMAĆE poreklo, što omogućava BEZ GMO Dunav Soja standard.. Birajući označene Dunav soja proizvode, mi podržavamo domaće proizvođače. Ne samo to, naš izbor i odluka koju donosimo pri kupovini određenih proizvoda, može da predstavlja podršku našoj poljoprivredi, životnoj sredini i generacijama koje dolaze. Zato je važan naš izbor hrane, jer on nije odluka koju donosimo samo za sebe i baš zato treba da iskoristimo naše pravo na izbor!

O Dunav soja međunarodnom udruženju

Dunav Soja je međunarodno udruženje, koje je u Srbiju i naš region donelo prvi BEZ GMO standard i sertifikovane domaće genetski nemodifikovane proizvode. Više od 300 članova iz 25 evropskih zemalja zalaže se za podršku proizvodnje i korišćenja BEZ GMO soje i stočne hrane ali i mogućnost izbora genetski nemodifikovane (BEZ GMO) hrane, na osnovu sertifikacije i označavanja krajnjih prehrambenih proizvoda. Među članovima ovog udruženja su proizvođači i prerađivači soje, stočne hrane, vodeći trgovinski lanci, kao i organizacije za zaštitu životne sredine i druge institucije. Dunav Soja Udruženje ima podršku 15 evropskih Ministarstava poljoprivrede koji su potpisivanjem „Dunav Soja Deklaracije“ od 2013. godine istakli značaj ove evropske inicijative za razvoj poljoprivrede u Evropi i transparentnog tržišta za potrošače.

U našoj zemlji, Dunav soja standard je jedini standard kvaliteta odobren od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, koji omogućava sertifikaciju i označavanje proizvoda čime se garantuje da u proizvodnji nisu korišćeni GM sastojci, kako u ishrani životinja tako i u celom procesu proizvodnje. Pored BEZ GMO kvaliteta, Dunav Soja standard i oznaka potvrđuje i domaće poreklo, tj. da je korišćena isključivo domaća BEZ GMO soja od poljoprivrednih proizvođača iz Srbije. U Srbiji su sertifikovana prva jaja, a uskoro se očekuje i sertifikacija drugih proizvoda.

Više o Dunav soja standardu i oznaci kvaliteta možete pogledati na www.dunavsoja.rs i na društvenim mrežama - Dunav soja na Fejsbuku i na Instagramu.

(PR)