BUDUĆI vrhovni tužilac koji će, kada budu usvojeni ustavni amandmani, zameniti republičkog javnog tužioca, imaće pravo samo na jedan izbor, rekao je Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Pročitajte još: Aleksandar Stepanović izabran za sudiju Vrhovnog kasacionog suda

Novi vrhovni tužilac biraće se u roku od 90 dana od usvajanja izmenjenog Ustava, a na ovu funkciju, kako saznajemo, moći će da konkuriše i aktuelni republički tužilac Zagorka Dolovac, koja je na funkciji od oktobra 2010, jer je do sada bila republički, a ne vrhovni tužilac.

- Pozdravljamo to što neće biti opšteg reizbora, čega su se sudije plašile. Imamo čvrsta uveravanja Ministarstva pravde da će biti samo institucionalne reforme pravosuđa - rekao je Stefanović na skupu koji se organizovali Udruženje sudija i tužilaca Srbije i Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika, o budućnosti pravosuđa.

Pročitajte još: Sudije biramo bolje nego u Evropi!

Za njih je poslednje ustavno rešenje prihvatljivo, a sve zamerke, kažu, moguće je korigovati zakonima. Zato će tražiti da se zakonom omogući opoziv za sudije i tužioce - članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca, koji ne zastupaju interese struke.

- Pojedinci nisu zadovoljni zato što je broj sudija i tužilaca i istaknutih pravnika koje bira Skupština u savetima jednak, pet prema pet. Pošto je za donošenje bilo koje odluke potrebno šest glasova, mislimo da je time dostignut dovoljan stepen nezavisnosti - rekli su Stefanović i Ivana Josifović iz Udruženja sudija i tužilaca.