NAROD Srbije je u Drugom svetskom ratu pokazao da je uvek bio na putu pravde, slobode i nezavisnosti, i od tog puta nije odustao do današnjeg dana. SUBNOR je, kao i drugi, na svojoj koži osetio revanšističku ruku, i ne može da zaobiđe još prisutne pokušaje revizije istorije, falsifikatore događaja i ugurivanje među antifašiste evidentnih kolaboracionista - rekao je Dušan Čukić, predsednik Republičkog odbora SUBNOR-a, u četvrtak prilikom obeležavanja 70 godina postojanja ovog udruženja.

PROČITAJTE JOŠ: Vulin i Đorđević: Srbija neće dozvoliti zataškavanje zločina u koncentracionim logorima

Za Aleksandra Vulina, ministra odbrane i izaslanika predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, 70 godina u pamćenju civilizacije je izgleda premalo da neporecive istine ne moramo ponovo dokazivati.

- SUBNOR je trebalo da bude organizacija ljudi koji se sećaju i obeležavaju događaje iz prošlosti, sigurni da se užasi fašizma neće ponoviti - rekao je Vulin. - Ipak, to je izgleda bilo dovoljno da se zaboravi istina o Drugom svetskom ratu. Svako zlo uvek dolazi iz zaborava.

Vulin je istakao da nijedno živo biće koje je videlo Jasenovac, Aušvic ili Staro sajmište ne može da pomisli da će ti užasi ikad više biti ponovljeni.

- Ko je pre sedam decenija mogao da pomisli da će neko reći da je Jasenovac bio radni logor, da u njemu nije ubijeno nijedno dete i da to nije bilo mesto velikog stradanja. Čitave države i ideologije nastupaju sa stavom da jame u Jadovnu, Hercegovini i Krajini zapravo nisu postojale ili nisu bile dovoljno pune - rekao je Vulin.