LEKARI, stomatolozi, građevinski inženjeri i arhitekte uskoro će moći lakše da se zapošljavaju i nesmetano rade u zemljama Zapadnog Balkana. Preduslov za to je potpisivanje uzajamnog sporazuma šest država o priznanju stručnih kvalifikacija.

- U ovom procesu učestvuje šest ekonomija Srbija, BiH, Makedonija, Albanija, Crna Gora, Kosovo/Unmik* (ne kao država) - kaže za naš list Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje.

On naglašava da je Vlada Srbije imenovala pregovarački tim koji će u naše ime pregovarati o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija za pomenute četiri profesije.

Pregovori su započeti nedavno u Briselu.

PROČITAJTE JOŠ - Otvoreni pregovori o priznanju diploma na Zapadnom Balkanu

Predviđeno je, kaže Tubić, da pregovarački timovi, koji su sastavljeni od predstavnika resornih ministarstava i odgovarajućih komora, u narednih nekoliko meseci postignu sporazum o tome kako će se na najlakši mogući način, na primer u Sarajevu, Podgorici, Tirani... priznavati kvalifikacije koje su stečene u Beogradu i obrnuto.

- Zadatak pregovaračkih timova je da se na osnovu nacrta sporazuma, koji je već prosleđen delegacijama, ispregovara i konačan tekst sporazuma koji bi bio usvojen u julu 2019. godine i potvrđen i ratifikovan od strana ekonomija koje učestvuju u pregovorima - kazao je Tubić.

Sporazumom će biti utvrđena zajednička pravila za priznavanje diploma, a lekarima, stomatolozima, građevinskim inženjerima i arhitektama će na taj način biti otvorena mogućnost da se zaposle u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Prema nekim najavama, plan je da se nakon postizanja dogovora o ove četiri profesije nastave pregovori i o drugim profesijama. Cilj je da se na ovaj način talentovani ljudi zadrže u regionu i da pomognu regionalnim ekonomijama.

Uslov za integracije

Bojan Tubić je naveo i da je proces priznavanja diploma veoma značajan u nastojanjima Srbije da se pridruži EU i kazao da je deo šire politike Srbije, u smislu evropskih integracija.

- Kada uđemo u EU, biće nam lakše, jer će naše profesionalne kvalifikacije biti usklađene sa evropskim - kazao je Tubić.