Udruženje Crnogoraca opštine Kula na sednici Upravnog odbora donelo je odluku da bojkotuje izbore za Nacionalni savet Crnogoraca u Srbiji, koji su zakazani za 4. novembar. Kako je saopšteno, izbori su obesmišljeni, jer se u poseban birački spisak masovno upisuju ljudi koji nisu pripadnici crnogorske zajednice. Prema rečima predsednika Udruženja Slobodana Balandžića, kao birači novog sastava NSC prijavljuju se Srbi starosedeoci, Ukrajinci i pripadnici nekih drugih nacionalnih manjina, kao i potomci kolonista iz Crne Gore koji su se na poslednjem popisu, pa i do juče, izjašnjavali kao Srbi.

Pročitajte još: Istraživanje: Crnogorci najviše veruju Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Novi savet za period od četiri godine, koji će imati 23 člana, biće izabran putem elektorske skupštine. Prijave elektora, sa overenim izjavama birača koji ih podržavaju, moraju se dostaviti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave do 4. oktobra.

- Preko noći su se pojavili neki novi Crnogorci, koji će to biti nešto više od mesec dana, dok ne prođu izbori. Oni će sutra možda, za potrebe partije, postati pripadnici i neke druge nacionalne zajednice. Za elektore se predlažu kandidati koji su prvenstveno stranački podobni, tako da crnogorska zajednica neće imati autohtone zastupnike u Nacionalnom savetu - istakao je Balandžić, koji je, uz Nenada Vlahovića iz Kruščića, bio predstavnik opštine Kula u dosadašnjem sazivu NSC.

Pročitajte još: ISTRAŽIVANjE U CG: Najviše piju mladi, nema slavlja bez boce

U kulskoj opštini, pretežno u Kuli, Sivcu, Kruščiću i Crvenki, prema poslednjem popisu, bilo je 4.334 Crnogorca, što je činilo 10,07 odsto ukupnog stanovništva.

- Dobili smo informaciju da je partijskom direktivom određeno da na predstojećim izborima bude 20 elektora, pri čemu su zaobiđena crnogorska udruženja, koja su učestvovala u formiranju NSC - kaže Balandžić.

POLITIKA

Kao dokaz da se politika nedopustivo upliće u rad NSC, u Udruženju Crnogoraca opštine Kula navode da su među kandidatima za elektore odbornici SO i funkcioneri Opštinske uprave.