FRONTEKS i zvanično stiže u Srbiju. Evropski komesar za migracije, unutrašnja pitanja i građanstvo, Dimitris Avramopulos i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović stavili su danas paraf na sporazum između Srbije i EU o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu. Nakon potpisivanja, ovaj akt će biti prosleđen Narodnoj skupštini na ratifikaciju, da bi uskoro granicu Srbije čuvali zajedno domaći i timovi graničara EU.

Prema rečima Avramopulosa, na početku dvodnevne Konferencije o visokotehnološkom kriminalu u informacionoj bezbednosti "Poveži se sigurno" u Beogradu, ovaj sporazum će doprineti bezbednosti spoljnih granica Evropske unije.

PROČITAJTE JOŠ - Kurc: Fronteks da u Severnoj Africi zaustavlja migrante

- Evorpska agencija za graničnu i obalsku stražu neće da preduzme niti zameni nadležnost srpske policije na granicama, već će im pružiti pomoć i podršku - objasnio je Avramopulos, ističući to kao značajan korak ne samo za Srbiju, već za ceo zapadni Balkan.

Ministar Stefanović je podsetio da se 2015, kada je nastupila migrantska kriza, EU prema Srbiji ponela kao prema državi članici.

- Kada je migranska kriza bila na vrhuncu, tražili smo i dobili smo pomoć. EU je Srbiju posmatrala kao članicu, kao prostor koji zajedno štitimo - zaključio je Stefanović.