SRBIJA pregovara o sporazumu sa EU, kojim bi se definisala saradnja sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), ali taj dokument još nije potpisan, niti je uvod u pravljenje bilo kakvog "parkirališta" za migrante od naše zemlje.

Ovako su u utorak srpski zvaničnici reagovali na informacije koje su se pojavile da Fronteks dolazi u Srbiju da čuva granice EU, da je to "gotova stvar" i da se u Briselu i dalje razrađuje plan o prihvatnim migrantskim centrima na Balkanu.

Premijerka Ana Brnabić priče o centrima za migrante u Srbiji, kao i o dolasku Fronteksa da čuva granice EU, nazvala je - "glasinama i tračevima":

- Nemojte da se igramo takvim stvarima. Mi smo čuvali granice EU i to na najbolji način, združenim snagama vojske i policije, na najhumaniji način i molim vas da tračeve ne prenosimo kao moguću istinu.


Pročitajte još:Migrante prebaciti u prihvatne centre na Zapadnom Balkanu!


Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici pojasnio je da Brisel i Beograd zajedno rade na rešavanju pitanja velikog priliva migranata, da je Unija pružila podršku našoj zemlji i da Fronteks već sarađuje sa srpskim vlastima.

- Da bi se potpuno definisao nivo saradnje, potreban je statusni sporazum. Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos dolazi narednih dana u Srbiju i u planu je da taj statusni sporazum, o kojem se već neko vreme pregovara, bude i potpisan. Ovakav dokument već je parafiran sa drugim zemljama u regionu i biće instrument preko kojeg će EU, kroz svoje agencije, sarađivati sa Srbijom po pitanju migracija - rekao je Fabrici.

On je naveo i da sporazum predviđa da zvaničnici Fronteksa rade sa kolegama iz Srbije direktno, da će postojati zajedničke aktivnosti, ali da će komesar Avramopulos o tome moći detaljnije da govori.


Pročitajte još:ITALIJA TRAŽI POMOĆ OD CG: Izbeglice - vruć krompir?

I ministarka zadužena za EU, Jadranka Joksimović, potvrdila je da već postoji neka vrsta operativne saradnje Srbije i Fronteksa, što je i deo obaveze iz poglavlja 24:

- MUP već neko vreme razgovara i pregovara o sadržini sporazuma i videćemo na koji način će se to finalizovati. Ali, to je stvar koja u operativnom i praktičnom smislu već postoji, pitanje je preciziranja samog statusa.


MUP: DOKUMENT MORA DA SE RATIFIKUJE

POMOĆNIK ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov precizirao je da sporazum između Srbije i EU, koji sprovodi Fronteks, nije potpisan. On je objasnio da je neophodno da se ovakva vrsta sporazuma najpre parafira, a zatim potpiše i ratifikuje u Narodnoj skupštini da bi stupio na snagu.

- Ako bi predstavnici Fronteksa bili postavljeni na našim granicama, njihova uloga sastojala bi se u zaštiti državnih granica od migranata, isključivo u saradnji sa srpskom policijom. Ministar Nebojša Stefanović više puta je jasno rekao da Srbija neće biti bilo kakva zona za smeštanje migranata i da je to jasan stav Srbije - naveo je Lazarov.