Odbijen je zahtev Srpskog nacionalnog saveta da se obeležavanje stogodišnjice čuvene Podgoričke skupštine srpskog naroda čijom odlukom je overeno ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima, održi u velikoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici. U obrazloženju direktorke Zorane Krlja navodi se da je razlog takve odluke što pomenuti događaj ima "izraziti politički kontekst i predmet je podela i polemika u crnogorskom društvu".

Predsednika SNS, dr Momčilo Vuksanović kaže da je odgovor očekivan.

- To pokazuje odnos državnih institucija prema srpskom narodu u Crnoj Gori koji je prepoznat kao zao i diskriminatorski - kaže Vuksanović. - Naš zahtev nije bio provokacija, već nada da može doći do prevazilaženja očiglednih razlika između jednorodnog naroda, naročito po pitanju identiteta. Bilo nam je stalo da se ova manifestacija održi u Crnogorskom narodnom pozorištu, kako bi Srbi, kao relativno većinski narod u Crnoj Gori, konačni počeli sarađivati sa državnim institucijama, što je do sada bio veoma redak slučaj.


Pročitajte još - Patrijarh Irinej: Položaj Srba u Crnoj Gori kao u doba fašizma; Podgoričke vlasti: Zlonamerne ocene


Ali, nastavlja Vuksanović, Crnogorci su rođenoj braći pretpostavili uticaj stranih faktora i manjinske narode, pa raznim metodama nemilosrdno brišu tragove svojih predaka i gone svoje najbliže.

- Srpski narod u Crnoj Gori je izuzetno vitalan i neće zaboraviti ko je. Obeležavaće svoje praznike i sa poštovanjem čuvati od zaborava viševekovnu srpsku tradiciju Crne Gore. Vreme će sigurno učiniti svoje i Crna Gora će ponovo biti slobodna - poručuje dr Vuksanović.

Vlasti u Crnoj Gori oštro osuđuju najavljeno obelažavanje ovog jubileja. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović poručio je da je "Podgorička skupština označavala potiranje svega što je simbolizovalo crnogorsko ime, kulturu i identitet."