IZMEŠTANjE parne lokomotive "Pula", napravljena 1864. godine, koju su vandali isekli i odneli iz depoa Železničkog muzeja, bilo je komplikovano i zahtevalo je angažovanje posebne dizalice - saopštili su u petak, posle pet dana ćutanja, iz "Železnica Srbije" uz tvrdnju da je "Ložionicu", iz koje su nestali vredni eksponati, preuzelo preduzeće "Beograd na vodi".

Pročitajte još: Skriveni rajski vrt Lepenskog vira

Kompanija koja gradi višespratnice na obali Save danima pak negira tačnost ove informacije, koju je prvi obelodanio direktor Muzeja Nenad Vojičić. A prema saznanjima "Novosti", on je policiji potvrdio da je sve strukture "Železnica" obavestio o potrebi preseljenja lokomotiva, jer Muzej za to nema novca, ali i da je sve odloženo zbog godišnjih odmora.

Nezvanično, direktor Vojičić je policiji objasnio da "Ložionica" pripada "Srbija vozu", jednoj od četiri firme na koje je se srpska železnica podelila 2015. godine. Kazao je i da su čelnici "Beograda na vodi" obavestili predstavnike svih struktura "Železnice" da "Ložionica" mora biti oslobođena i da treba izmestiti lokomotive. Za mesto preseljenja određena je garaža "Plavog voza".

Pročitajte još: "ŽELEZNICE" ĆUTE O KRAĐI: Lokomotivu koju nema svet "isekla" nebriga društva

Vojičić je naveo i da mu je iz dela železnice "Srbija kargo" stigao dopis da će pomoći u preseljenju lokomotiva, kao i da je iz "Srbija voza" dobio usmenu potvrdu da će i oni izaći u susret. Prema njegovim navodima, preseljenje je do daljeg odloženo zbog godišnjih odmora, a u tom vremenu svi radnici i službe su se iselili, a "Ložionica" je ostala neobezbeđena. Njemu je 13. avgusta iz "Srbija voza" stigao dopis da je lokacija iseljena i nebezbedna za eksponate.

Iz preduzeća "Beograd na vodi" nekoliko puta su ponovili da njihova kompanija još nije preuzela tu parcelu, da njome ne upravlja niti ima ikakve ingerencije u vezi sa obezbeđivanjem imovine koja se tamo nalazi.

Zašto su čelnici "Srbija voza" lokaciju sa neprocenjivim eskponatima ostavili neobezbeđenu i zašto "Železnice Srbije", u čijem je sastavu Železnički muzej, nisu uradile ništa da se obezbeđenje vrati i zaštiti lokomotive, pitanja su na koja još nema odgovora. Uz to, ostalo je nejasno i zašto je po povlačenju čuvara izostao dogovor sa "Beogradom na vodi" o preuzimanju obezbeđenja.

U jučerašnjem saopštenju, pisanom u nesaglasju sa trenutnom situacijom, kao da vredni eksponati nisu uništeni, "Železnice Srbije" kažu da "čine velike napore da se zbirka iz depoa premesti na stanicu Topčider, u garažu 'Plavog voza', koja ispunjava sve bezbednosne uslove".

- Međutim, da bismo ovo sproveli, potrebno je urediti prostor i posebno naći adekvatan način kako da se eksponati prebace - navose iz "Železnica Srbije". - Prvi koraci učinjeni su tokom leta, kada je formirana radna grupa predstavnika svih kompanija železničkog sektora i Ministarstva saobraćaja, koja će se baviti pitanjima Muzeja i mogućnostima da Beograd dobije odeljenje Železničkog muzeja na otvorenom u Topčideru, Staroj ložionici Novi Sad i Crvenom krstu.

VESIĆ: ODGOVORNE "ŽELEZNICE"

JEDINI koji su odgovorni za ono što se desilo u "Ložionici" nekadašnje Glavne železničke stanice su "Železnice Srbije". One su bile dužne da obezbede tu imovinu - kazao je u petak zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. - Reč je o vrednim muzejskim eksponatima i ja ne znam zašto oni nisu dobro čuvani. "Železnice" su jedine odgovorne, jer Železnički muzej pripada njima, a to su upravo njegovi eksponati i svako prebacivanje krivice je samo skidanje odgovornosti sa onih koji su zapravo krivi što se ovo dogodilo.

OBNAVLjAJU UKRADENE LOKOMOTIVE?

- Zahvaljujući intervenciji policije otkriveni su počinioci i očekujemo da ćemo uspeti da vratimo deo otuđenih delova kako bismo ih smestili u depo Muzeja tehnike i nauke. "Železnicama Srbije" sva novoosnovana preduzeća iskazala su spremnost da pomognu i nastave aktivnosti oko preseljenja lokomotiva u garažu "Plavog voza" - stoji i saopštenju.

Kako je ovako nešto moguće potpuno je nejasno, jer su eksponati isečeni, a i svi privedeni su pušteni.